Socialistische Partij

Van Velzen stuurt open brief aan minister Bot over zeehondenjacht

28-03-2006 * Het Canadese jachtseizoen is geopend. Dat betekent dat dit seizoen 350.000 zeehonden doodgeknuppeld worden voor hun vacht en soms zelfs nog levend gevild worden. De Nederlandse regering wacht op Europese maatregelen voor een importverbod op zeehondenbont, maar Tweede-Kamerlid Krista van Velzen wil niet dat we achterover leunen tot anderen in actie komen. In een open brief aan minister Bot dringt ze aan op maatregelen in Nederland en vraagt ze de minister harder stelling te nemen tegen de Canadese regering.

Geachte heer Bot,

Middels deze brief wil ik u nogmaals vragen u in te zetten tegen de zeehondenjacht in Canada. Ik zou ontzettend graag zien dat onze minister van Buitenlandse Zaken gehoor zou geven aan de wens van 94% van de Nederlandse bevolking en alles op alles zou zetten om een einde te maken aan de jacht op bijna 1 miljoen zeehonden de afgelopen drie jaar.

Ik vraag u dan ook flink boos te worden op de Canadese regering en diens ambassadeur in Nederland. U meldde eerder aan ons dat Canada u verzekerd heeft dat het doden van de zeehonden op een humane wijze gebeurt. Dat is dus niet zo. Wetenschappers schatten bijvoorbeeld in dat er in werkelijkheid tweemaal zoveel zeehonden worden gedood als in de officiële statistieken staan vermeld. Dieren verwond door de pelsjagers vluchten onder het ijs en sterven in het water. Bovendien: een groot deel van de zeehonden worden levend gevild, de meeste jagers checken niet of het dier dood is voordat het word gevild en veel zeehondjes moeten voor een tweede keer geknuppeld of geschoten worden omdat ze nog bij bewustzijn waren na de eerste klap of het eerste schot.

Weliswaar ligt er op initiatief van de Kamer een wetsvoorstel dat de import op zeehondenproducten wil gaan verbieden, maar dat het geen initiatief van u en uw collega's is vind ik beschamend. Samen met minister Veerman wacht u op Europese maatregelen, ondertussen gaat de jacht dit jaar door op 320.000 zeehonden.

Krista van Velzen bekijkt met eigen ogen de zeehondenjacht in Canada in 2005 97% van de gedode zeehonden is jonger dan 3 maanden, en de meerderheid is zelfs jonger dan één maand. U hebt het volste vertrouwen in het Canadese handhavings- en jachtbeleid, ik niet. In de Europese Unie bestaat nog een bloeiende handel in zeehondenbont. Een Europees importverbod zou ertoe leiden dat de markt voor zeehondenproducten volledig instort. Ik weet dat u en uw collega's op Europese maatregelen wachten, maar dat hoeft u er niet van te weerhouden er bij de Canadese regering op aan te dringen dat de zeehondenjacht dieronterend en vooral onnodig is. Ik reken op uw steun!

Met vriendelijke groet,

Krista van Velzen
Tweede-Kamerlid namens de SP
Zie ook:
* Dagboek zeehondenjacht 2005
* Zeehondenslachting Canada begonnen
* Stop de zeehondenjacht