Politie Groningen

Campagne Gordel om van start in Groningen

Provincie Groningen, 28-03-2006 o Regiopolitie Groningen heeft afgelopen week op verschillende plekken gordelcontroles gehouden. Daarbij werd ongeveer 1% van de gecontroleerde voertuigen op de bon geslingerd (69 boetes op ongeveer 6500 voertuigen). De controles vonden plaats als aanloop naar de landelijke gordelcampagne die deze week met tv-spots gelanceerd wordt.

Naast controles op het gebruik van de gordel, geven de
verkeersveiligheidspartners in de provincie Groningen voorlichting. 3VO plaatst onder meer mottoborden langs wegen binnen en buiten de bebouwde kom. Uit onderzoek naar de beleving van verkeersveiligheid en controles onder inwoners in de provincie Groningen (2005) blijkt dat het draagvlak voor het gebruik van de gordel, ook bij korte ritten, de laatste jaren groeit.

Beleving controles

Het aantal Groningers dat de gordel draagt tijdens korte ritten is groter dan landelijk gemiddeld. Dat blijkt uit de recent door het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie bekendgemaakte resultaten van een effectmeting van de Groningse
verkeershandhandhaving in 2005. Bij lange ritten ligt het Groninger gordelgebruik ongeveer op het landelijk gemiddelde. Het aantal Groningers dat inziet dat het dragen van gordels de kans op verwondingen verkleint, is de laatste jaren licht gestegen. De weerstand tegen gordelcontroles onder Groningers is in vergelijking met 2004 aanzienlijk gedaald (controle niet zinvol: 2003: 19%, 2004: 15% en 2005: 10%). Landelijk is de weerstand tegen gordelcontroles hoger (17%). Toch groeit het aantal mensen dat oneens is met de gordelplicht licht (van 2% naar 4%).

Voorlichting in 2005

Het gordelgebruik blijft voor zowel politie als
verkeersveiligheidsorganisatie 3VO een speerpunt. Nog altijd blijken bijrijders en passagiers op de achterbank de gordel beduidend minder om te hebben dan de bestuurders. Dit jaar besteden de partijen extra aandacht aan de nieuwe regels omtrent kinderzitjes, die op 1 maart 2006 zijn ingegaan. Om ouders en kinderen te attenderen op de nieuwe regels omtrent kinderzitjes hebben alle basisscholen in Groningen affiches ontvangen, met de vraag deze op te hangen in de school. Daarnaast organiseert 3VO ouderavonden over het veilig vervoeren van kinderen. Ook ontvangen de scholen binnenkort lesbrieven die in de klas gebruikt kunnen worden. Omdat de regels nog niet altijd bekend zijn bij de ouders, bevat de lesbrief ook een informatieblad voor ouders. Kinderdagverblijven en de naschoolse opvang zijn met affiches en folders benaderd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.