29
30
31
/> Maart 2006

Rembrandts grote liefde voor Friesland
Provincie viert uitgenbreid historische hartstocht van oude meester Rembrandt400 wordt dit jaar ook uitgebreid gevierd in Friesland. Gemeente het Bildt staat de komende zomer in het teken van een historische hartstocht; het huwelijk van Rembrandt van Rijn en Saskia Uylenburgh. Rembrandt en Saskia gaven hun jawoord op 22 juni 1634 in de toenmalige kerk van St.-Annaparochie. Reden voor Friesland om uit te pakken met diverse evenementen.
Afbeelding
Rembrandt met zijn Fries Saskia. Klik op de tekening voor de gehele ets.
Hieronder het standbeeld van het jonge paar voor de de Van Harenskerk, waar Rembrandt en Saskia elkaar het ja-woord gaven.

De Bruiloft
Hoogtepunt van de festiviteiten is ongetwijfeld het naspelen van De Bruiloft, op donderdag 22 juni in een autovrij centrum van St. Annanaparochie, dat voor één dag totaal wordt omgetoverd tot een plaatje uit de Gouden Eeuw.

Schouwspel
Rond de huidige Van Harenskerk, op de plek waar in 1634 het voormalige kerkje stond waarin Rembrandt & Saskia zich met elkaar verbonden, verrijst een 17e eeuws schouwspel met alles erop en eraan. Afbeelding Een grote Gouden Handelsmarkt met diverse koopwaren, oude ambachten en herinneringen aan de VOC. Overal authentieke muzikanten, troubadours en trekzakspelers. En natuurlijk de nodige proviand, met wijn uit 't vat en varken aan 't spit.

Openluchtschilders
Veel aandacht gaat uit naar Rembrandts professie; het schildersvak. Alle plein-air-schilders zijn uitgenodigd om met palet en veldezel neer te strijken op het grasveld naast de kerk, of op enig andere pittoreske plek die erom vraagt voor eeuwig te worden vastgelegd. Bovendien zullen tientallen kunstenaars hun kunstwerken tonen en verkopen als onderdeel van de Gouden Handelsmarkt.

Boeren, burgers en buitenlui
In de namiddag wordt het bruidspaar verwacht, en met de tweehonderd genodigden als getuigen (niet alleen adel, maar ook boeren, burgers en buitenlui) zal in de Van Harenskerk de huwelijksinzegening plaatsvinden.

Plechtigheid
Deze bijzondere plechtigheid is voor iedereen te volgen op een projectiescherm naast de kerk. Een unieke gebeurtenis, onze vaderlandse geschiedenis herleefd!

Exposities, kunst en cultuur
Naast dit spektakel op de langste dag van het jaar, staan er nog diverse andere activiteiten op stapel. Op het Bildt kan men de hele zomer een aantal interessante exposities bekijken, en tijdens de kunst- en cultuurroute Slikwerk (vernoemd naar de noeste arbeiders die hier het zware landaanwinningswerk verrichtten) bezoekt men een twintigtal hedendaagse kunstenaars langs de Oude- en Nieuwe Bildtdijk, waarvan velen ook in hun atelier zullen inspelen op het Rembrandtjaar.

`Rembrandt op Vrijersvoeten'
Vanaf eind mei is een toeristische routebeschrijving verkrijgbaar met de titel `Rembrandt op vrijersvoeten'. Deze harts-tocht leidt langs plaatsen en plekjes die op de een of andere manier te maken hebben met Rembrandt & Saskia en hun geschiedenis in Friesland. De Route loopt langs St.Annaparochie, Leeuwarden en Franeker.

Bildts landschap
Onlangs is een zilverstifttekening van Rembrandt door kunsthistoricus Ben Broos herkend als Bildts landschap, met de contouren van St.-Anne en Vrouwenparochie aan de horizon. Het bewijs dat in het noorden van Friesland de voetsporen van Rembrandt te vinden zijn.

Alle activiteiten staan beschreven op www.rembrandtinfriesland.nl en op http://www.beleeffriesland.nl/

Afbeelding

Noot voor de redactie: