Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 28 maart 2006                                |


1. Burgerjaarverslag en jaarverslag Commissaris van de Koningin
De kwaliteit van de dienstverlening en de mogelijkheden voor Brabanders om in te spelen op het beleid van de provincie zijn over het algemeen goed. Toch zijn er nog verbeteringen denkbaar in de omgang met e-mails, de opzet van de provinciale website, de afhandelingstermijnen van poststukken en de opzet van inspraak en communicatie. Dat blijkt uit het burgerjaarverslag van de Commissaris van de Koningin dat nu voor de derde maal verschijnt. Het burgerjaarverslag 2005 wordt samen met het jaarverslag van de Commissaris van de Koningin naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen gezonden. In haar jaarverslag over 2005 geeft mevrouw Maij een overzicht van haar activiteiten in haar portefeuille (bestuurlijke coordinatie, openbare orde en veiligheid, rampenbestrijding en public affairs) en van de taken die zij op grond van haar Rijksverantwoordelijkheid vervult.

2. Vervoer gevaarlijke stoffen
Veel gevaarlijke stoffen, zoals LPG en chloor, die nu via het Brabantse spoorwegennet worden vervoerd zullen in de toekomst via de Betuweroute gaan. Voor LPG is vervoer over water kansrijk. Dat blijkt uit een notitie die Gedeputeerde Staten naar de statencommissies Economie Mobiliteit en Grote Stedenbeleid en Bestuur en Middelen zenden.

3. Fietspaden
De kwaliteit van de fietspaden langs provinciale wegen en andere provinciale fietspaden wordt onderzocht. In het totaal gaat het om 560 kilometer die in het regionale fietsverkeer van groot belang zijn. De uitkomsten worden verwerkt in een beheers- en onderhoudsplan. Gedeputeerde Staten geven KOAC-NCP opdracht om metingen te doen naar het comfort van de Brabantse fietspaden. Met dit onderzoek is een bedrag van E 67.230 gemoeid.

4. Beleidsnota Flora en Faunawet
Het rapen van kievitseieren blijft in Noord-Brabant verboden. Dat blijkt uit de beleidsnota "uitvoering flora en faunawet" die Gedeputeerde Staten definitief hebben vastgesteld. De beleidsnota vormt het kader van de uitvoering van de wettelijke taken van de provincie op grond van de wet. Daarbij gaat het in het bijzonder om het voorkomen van schade aan landbouwgewassen door het geven van ontheffingen om dieren te doden. De bestaande beleidsnota uit 2002 vervalt met de vaststelling van de nieuwe nota. De nieuwe beleidsnota flora en faunawet heeft in het najaar van 2005 ter inzage gelegen.

5. Ecologische hoofdstructuur
Een tijdelijke overschrijding van het areaal nieuwe natuur in de Ecologische Hoofdstructuur van Brabant met maximaal 500 hectare wordt toegestaan. Dat hebben Gedeputeerde Staten besproken. De Ecologische Hoofdstructuur bestaat uit gebieden met een grote (potentiële) natuur- en landschapswaarde die op grond van het streekplan bescherming genieten. De EHS is nader begrensd in natuurgebiedsplannen. Op grond van de uitvoering van de reconstructie, de vernieuwing van het landelijk gebied, komen er regelmatig andere voorstellen tot begrenzing. Om te voorkomen dat waardevolle voorstellen niet gehonoreerd kunnen worden staan Gedeputeerde Staten toe dat het vastgelegde areaal nieuwe natuur tijdelijk wordt overschreden. Om de oorspronkelijke omvang van de EHS te handhaven, wordt het areaal in oppervlakte teruggebracht bij de eerstvolgende herziening van de reconstructie- en gebiedsplannen, in principe binnen het betreffende gebied.

6. Provinciale Milieuverordening
De begrenzing van een aantal stiltegebieden en een waterwingebied in Rosmalen worden gewijzigd. Dat blijkt uit de Nota van Zienswijzen op het voorstel om de Provinciale Milieuverordening te herzien. De wijzigingen betreffen, naast de herijking van de stiltegebieden en het waterwingebied, een aanpassing aan de Algemene Wet Bestuursrecht. Gedeputeerde Staten hebben in de Nota van Zienswijzen hun reactie op een aantal zienswijzen van gemeenten en burgers gegeven. De Nota van Zienswijzen en het statenvoorstel tot wijziging van de Provinciale Milieuverordening worden om advies aan de Provinciale Commissie voor Ecologie gezonden. Met het advies van de PCE worden de stukken vervolgens aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu voorgelegd.

7. Studiereis IPO-adviescommissie Financiën naar Londen
Gedeputeerde voor bestuur en middelen, Peter van Vugt, neemt deel aan een studiereis van het Interprovinciaal Overleg (IPO) van 11 tot en met 14 april naar Londen. Onderwerpen die aan bod komen zijn het decentraal belastinggebied in het Verenigd Koninkrijk en het prijsbeleid/congestieheffing voor de toegang tot het centrum van Londen.


8. Landbouw en innovatie Noord-Brabant
Gedeputeerde Staten hebben de beleidsregels voor de subsidieregeling Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant opnieuw vastgesteld. De beleidsregels van de provincie zijn gebaseerd op de algemene subsidieverordening van de provincie en getoetst aan de Europese regelgeving. De stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) is een samenwerkingsverband tussen de provincie en de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie. Met gezamenlijke fondsen worden innovatieve projecten gesubsidieerd die bijdragen aan een duurzame landbouw.


9. Inzet adviesbureau
Voor ondersteuning bij de uitvoering van projecten in het kader van het revitaliseringsproces in De Baronie, wordt een extern adviesbureau ingehuurd. Het bureau Hordijk & Hordijk krijgt de opdracht om gedurende een periode van dertien weken projecten financieel en beleidsmatig te begeleiden. Het inhuren van dit bureau gebeurt in afwachting van de aanstelling van een gebiedsmakelaar voor het reconstructiegebied De Baronie.

10. IFHP Krakow
De provincie is deelnemer aan een seminar van het IFHP (International Federation Housing and Planning) dat van 23 tot 25 plaats heeft in Krakow, Polen. Een lid van de directie Ruimtelijke Ordening en Handhaving zal daar een presentatie geven over financieringsconstructies in West-Brabant als de PPS Bergse Haven, het grootschalige woningbouwproject in Bergen op Zoom. De provincie heeft in dit project E10 miljoen geïnvesteerd.

11. Subsidie voor tv-serie
Voor het project 'Tong op de schoenen' hebben GS E50.000 subsidie beschikbaar gesteld aan Centra voor Ontwikkelingssamenwerking Oost-Brabant. Het gaat om een dertiendelige televisieserie, uit te zenden door Omroep Brabant. Vijf teams van Brabantse jongeren gaan voor een maand op reportagereis naar een ontwikkelingsland: India, Soedan, Kameroen, Zuid-Afrika en Nicaragua. Daar leggen zij hun ervaringen vast op videoverslagen over thema's als arbeid en handel, de positie van vrouwen en aidsproblematiek. De bijdrage is getoetst aan de beleidsregel co-producties die regels geeft voor bijdragen van de provincie aan mediaproducties.

12. Glastuinbouw West-Brabant
De Oude Prinslandse Polder in Steenbergen komt in aanmerking als glastuinbouwgebied. Op basis van informatie uit het plan-MER Glastuinbouw West-Brabant, hebben Gedeputeerde Staten hun voorkeur voor dit gebied uitgesproken. De locatie in de gemeente Steenbergen is noodzakelijk ter vervanging van de projectvestigingslocatie bij Moerdijkse Hoek. Bij de zoektocht naar een geschikte plek in West-Brabant zijn een tiental locaties op hoofdlijnen met elkaar vergeleken. Op basis van het plan-MER scoort de Oude Prinslandse Polder als beste. Het gebied biedt voldoende ruimte en uitbreidingsmogelijkheden. Tevens wordt het mogelijk restwarmte te gebruiken van de Suikerunie en is sprake van een goede bereikbaarheid en ontsluiting. In het gebied bij de Suikerunie komt naast grootschalige glastuinbouw op termijn een agro- en foodcluster. Dat is een innovatief bedrijventerrein voor bedrijven die actief zijn in de agro- en voedingsmiddelensector.


13. GROW-Europees economisch programma
Medewerkers van de provincie bezoeken een aantal bijeenkomsten in het kader van het GROW-programma van de EU dat de grensoverschrijdende samenwerking op economisch gebied stimuleert. Het gaat om de uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van onderzoek, technologie en ondernemerschap en arbeid en leefbaarheid. De bijeenkomsten vinden plaats in Groot-Brittannie, Spanje en Polen.

14. Prestatiecontract Platform Brabants Toeristisch Bedrijfsleven
Het Platform Brabants Toeristisch Bedrijfsleven krijgt E190.640 om de reconstructie, het proces van vernieuwing van het landelijk gebied, te kunnen blijven ondersteunen tot en met 2007. Wanneer de resultaten hiervan positief zijn, wordt de subsidie voortgezet tot en met 2009.

15. Ruimtelijke plannen
Aan bestemmingsplan Achter de Dreef, gemeente Drimmelen wordt goedkeuring onthouden en aan het bestemmingsplan Partiële herziening De Bucht, gemeente Bergeijk, wordt gedeeltelijk goedkeuring onthouden.


---- --