Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2006-023

Den Haag, 28 maart 2006

Ontwerpwedstrijd 100 jaar Miljoenennota

Komende Prinsjesdag, 19 september 2006, is het honderd jaar geleden dat de eerste Miljoenennota is verschenen. Ter gelegenheid hiervan heeft het ministerie van Financiën een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder alle leerlingen in het voortgezet onderwijs met als opdracht: "Ontwerp de omslag van de Miljoenennota". Op Prinsjesdag wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt. Een jury bestaande uit minister Zalm van Financiën, grafisch ontwerper Eveline den Heijer en de directeur- generaal Rijksbegroting van het ministerie van Financiën, André de Jong.

Het ministerie van Financiën heeft begin februari een mailing de deur uit gedaan naar alle docenten Beeldende Vorming en Cultureel Kunstzinnige Vorming om de wedstrijd onder de aandacht te brengen. Docenten van ongeveer 300 scholen hebben ruim 1200 pakketten besteld. Eén pakket is goed voor 30 leerlingen. Ook meer dan 100 individuele leerlingen hebben zich via de website aangemeld om aan de wedstrijd mee te doen. Alle pakketten zijn deze week op de scholen binnengekomen en de individuele leerlingen hebben de benodigde informatie en het ontwerpvel thuis gestuurd gekregen. 31 Mei moeten de leerlingen hun ontwerpen hebben ingeleverd. Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op de jongerensite onder: www.ontwerpwedstrijdmiljoenennota.nl.

In het begin van de vorige eeuw was het gebruikelijk dat de minister van Financiën de rijksbegroting aan de Tweede en Eerste Kamer presenteerde met een toespraak. Die toespraak heette de Miljoenenrede. Er kwamen zoveel cijfers en getallen in voor dat het voor de kamerleden haast niet te doen was om ernaar te luisteren. Daarom heeft minister de Meester in 1906 besloten deze toelichting op de rijksbegroting voortaan schriftelijk aan te bieden. Dat was de eerste Miljoenennota! Die werd toen de "Nota betreffende de toestand van 's Landsfinanciën" genoemd.