Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle werkt aan de buitenruimte

Een kortgemaaid grasveld

De afdeling Uitvoering van de gemeente Capelle aan den IJssel zet zich het hele jaar in voor uw woonomgeving. De OBC-teams (Onderhoud Buitenruimte Capelle) onderhouden de wegen, plantsoenen, bomen, riolering, speelvoorzieningen en nog veel meer objecten in de buitenruimte. Iedere periode kent zijn seizoenswerkzaamheden. Hieronder staat een overzicht van wat u de komende maanden aan specifieke activiteiten kunt verwachten.

Uitvoeringskalender april, mei en juni


- Start maaiseizoen (zie toelichting)


- Bestrijding iepenziekte


- Onkruidbestrijding op de verharding


- Schoffelen in gedeelten van het groen om onkruid te beperken


- Bestrijden van de berenklauw


- Bestrijding ongedierte

Maaiseizoen

In Capelle aan den IJssel komen diverse soorten gras voor. In de wijken is vooral gekozen voor gazons, die kort gehouden worden door intensief maaien. Aan de randen van de wijken komt juist ruig gras voor, dat wilder en natuurlijker oogt en waar insecten en vogels een schuilplaats kunnen vinden.

Het maaiseizoen loopt van half april tot en met oktober, afhankelijk van de weersgesteldheid. Het gazon wordt in deze periode iedere negen á tien dagen gemaaid. De ruige bermen werden voorheen twee keer per jaar gemaaid. De bewoners vonden dat in de wijken te rommelig worden. Daarom is besloten het ruige gras in de wijken nu zon vier of vijf keer per seizoen te maaien. Dat doet de afdeling Uitvoering dan wel gefaseerd, zodat de insecten en vogels een plekje blijven houden. Tussen het ruige gras groeit veel natuurschoon. Er kunnen prachtige veldboeketten geplukt worden.

De afdeling Uitvoering past momenteel een nieuwe, natuurlijke ontwikkeling toe. Aan beide zijden van de Abram van Rijckevorselweg, vanaf de Kanaalweg tot aan de Oosterlengte, is ratelaar ingezaaid. Een geel, bloeiend plantje dat zich met zijn wortels vestigt in de graswortel. Hierdoor neemt de groeisnelheid van het ruige gras af en hoeft er minder vaak gemaaid te worden. De verwachting is dat hierdoor een nóg fraaiere berm ontstaat.

Meldingen

Voor informatie of vragen en meldingen over de buitenruimte kunt u terecht bij het Informatiecentrum, telefoon 010-2848484.