Gemeente Leiden

Leids College breidt minimabeleid uit

Op dinsdag 28 maart heeft het College van Burgemeester en Wethouders een aantal uitbreidingen op het Minimabeleid 2006 vastgesteld. Daarnaast heeft het College besloten om ouderen die net niet tot de doelgroep van het minimabeleid horen, toch in aanmerking te laten komen voor een percentage van twee jaarlijkse uitkeringen: de Regeling eenmalige uitkering en de Regeling chronisch zieken, gehandicapten en ouderen.

De uitbreidingen die het College nu heeft vastgesteld, zijn een uitwerking van de moties die de Raad in december aannam bij de behandeling van het minimabeleid. In de Declaratieregeling is nu opgenomen dat ook de kosten van bezoek aan bioscoop, pretpark en dierentuin en de bijbehorende reiskosten worden vergoed. Het maximale bedrag dat per gezinslid kan worden vergoed blijft E200,-.

Daarnaast is het nu mogelijk om bijzonder bijstand te krijgen voor de aanschaf van een televisie. Mensen die langer dan drie jaar op het minimum leven, komen hiervoor in aanmerking. Andere minima kunnen deze bijstand voor de aanschaf van een televisie als lening krijgen.

De Regeling schoolbijdrage voor middelbare scholieren is uitgebreid; er zijn meer kosten die kunnen worden gedeclareerd en het maximale bedrag per kind per jaar wordt verhoogd van E125,- naar E150,-. Bovendien geldt de regeling nu ook voor basisschoolleerlingen. Voor hen kunnen minima per kind per jaar maximaal E75,- vergoeding aanvragen voor schoolkosten zoals een schooltas of een schoolreisje.

Inkomensverschillen 65-plussers
Minima ouder dan 65 jaar met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm kunnen (naast de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering die voor alle minima geldt) gebruik maken van twee regelingen om hun besteedbaar inkomen te verhogen: de Regeling eenmalige uitkering en de Regeling chronisch zieken, gehandicapten en ouderen. Er is sprake van inkomensongelijkheid, omdat ouderen die net boven de inkomensgrens van 110% zitten, per saldo een veel lager besteedbaar inkomen hebben. Om deze ongelijkheid te verminderen, heeft het College besloten om 65-plussers met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm toch in aanmerking te laten komen voor een percentage van de twee genoemde regelingen.

Voor nadere informatie:
Edith Swinkels, bureau communicatie, tel. (071) 516 52 26 / 06 24 91 61 82

---- --