FNV

Ultimatum voor directie Purac Biochem in Gorinchem

Bij Purac Biochem in Gorinchem komen acties als de directie niet voor dinsdag 28 maart, 12.00 uur, de eisen van FNV Bondgenoten voor een nieuwe CAO inwilligt. De 400 werknemers willen een marktconforme CAO, maar volgens de werkgever is daar geen geld voor.

We hebben voorgesteld een kale CAO af te sluiten met een loonsverhoging van 2,5 procent in 2007 waarvan een half procent als compensatie voor een hogere pensioenpremie, zegt vakbondsbestuurder Jeannette van Dongen. Maar zelfs dat halve procent wil de directie slechts eenmalig geven.

De onderhandelingen slepen zich al twee jaar voort. De onzekerheid over het pensioen en een reorganisatie zorgden voor kinken in de kabel. Uiteindelijk houdt FNV Bondgenoten vast aan een minimaalpakket voor een driejarige CAO dat 6,23 procent kost. Het eindbod van Purac komt neer op 3,2 procent.

Purac Biochem is een dochter van het voedingsmiddelenconcern CSM. Maar het gaat hier om een echt chemisch bedrijf, benadrukt Van Dongen. De werknemers spiegelen zich aan die sector waar de arbeidsvoorwaarden beter zijn. Op hun arbeidsmarkt is sprake van krapte. Ze kunnen ook zo ergens anders aan de slag. Daar zou deze werkgever meer rekening mee kunnen houden.

De acties beginnen volgende week dinsdag ludiek als het ultimatum verstrijkt. Daarna wordt het almaar ernstiger, waarschuwt Van Dongen die komende maandag met de directie overlegt over de veiligheid als de productie wordt afgebouwd.


---