Gemeente Moerdijk


PRESTATIEAFSPRAKEN MET WONINGBOUWCORPORATIES

Het college stemt in met prestatieafspraken met de drie grootste woningbouwcorporaties Stichting Woningbouw Zevenbergen, Woningbouwvereniging Brabantse Westhoek en Bernardus Wonen. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de uitwerking van het momenteel geldende volkshuisvestingsbeleid, de visie woningbouw en aan acties zoals in de vastgestelde dorpsplannen is opgenomen.

Met deze afspraken wordt de samenwerking met de woningbouwcorporaties versterkt. De afspraken zijn zo concreet mogelijk en meetbaar gemaakt. In de afspraken is onder andere vastgelegd dat de woningbouwcorporaties worden betrokken in het opstellen van een hernieuwd volkshuisvestingbeleid. Dit beleid wordt gebaseerd op een uit te voeren woningbehoeftenonderzoek. De corporaties worden ook betrokken bij het opstellen van beleid over strategische grondverwerving.

Afgesproken is dat een convenant wordt afgesloten over de bestrijding van hennepteelt en een convenant om huurschuld met als gevolg huisuitzetting te voorkomen.

De corporaties gaan zich inspannen voor energiebesparing door het nemen van maatregelen in de bestaande woningvoorraad en in de nieuw te bouwen woningen. Gestreefd wordt om te komen tot afstemming in de registratie voor woningzoekenden en de woningverdelingsystematiek. Met als doel op termijn te komen tot één systeem voor de hele gemeente. De corporaties nemen ook deel aan de oprichting van het WMO-loket.

Afhankelijk van de resultaten van het te houden woningbehoeftenonderzoek komen de corporaties met een voorstel om de bestaande voorraad op de vraag af te stemmen. Verder zijn ook nieuwbouwprojecten benoemd waarbij de corporaties woningen in de sociale sector kunnen bouwen. Hierbij is een relatie gelegd met de woningbouwplanning tot 2010. Door het bouwen van deze projecten wordt de spanning op de huurmarkt terug gebracht.