Politie Zaanstreek-waterland

landelijke dossiers

Veiligheid Landelijk Kader Nederlandse Politie

Nieuwsberichten dinsdag 28 maart 2006

Zaanstreek-Waterland, 28-03-2006

Met onder meer: Aangevers en getuigen gezocht, snelheid en gordels en politie grijpt in na bedreiging

Politie grijpt in na bedreiging

Purmerend, maart 2006.

De politie heeft in de Karosstraat een 25-jarige man aangehouden omdat hij wordt verdacht van bedreiging met een vuurwapen. Naar aanleiding van een melding bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) liep er een onderzoek en werd er geobserveerd in verband met vermeende drugshandel van de Purmerender. Toen er echter een melding van een bedreiging met een vuurwapen binnenkwam werd besloten eerder in te grijpen. Het vuurwapen, een partij mogelijk van diefstal afkomstige kleding en een voorraad softdrugs werd aangetroffen en in beslag genomen. De 19-jarige vriendin van de hoofdverdachte werd aangehouden met een stroomstootwapen in haar bezit. Beiden zijn ingesloten en in bewaring gesteld. Zes mogelijke klanten van de man, waarvan vier minderjarig, werden aangehouden en na verhoor heengezonden.

Aangevers en getuigen gezocht

Assendelft, 24 maart 2006.

De politie zoekt aangevers en getuigen van een groot aantal vernielingen die werden gepleegd in Assendelft op vrijdagavond tussen acht en elf uur. Een groep van tien jongeren, die later zijn aangehouden, trok vanuit de richting van het Wapen van Assendelft door 'het witte dorp' binnendoor via onder andere de Brandakkerstraat naar garage Dunnebier en dan de Dorpsstraat overstekend naar het Smeeke Ven en de Genieweg. Tijdens de tocht werden tientallen vernielingen aangericht. Ramen werden vernield en straatmeubilair moest er aan geloven. Van mogelijk een tiental auto's in de buurt van het Smeeke Ven werden spiegels stukgetrapt en bij de Beemsterstraat werd een groot blok hout op een motorkap gegooid. De eerste vijf verdachten in leeftijden tussen de 14 en 17 jaar werden direct na de vernielingen aangehouden. Later werden de andere vijf jongeren aangehouden en verhoord. Negen verdachten zijn woonachtig in Assendelft en één komt uit Wormer. Het wijkteam Assendelft verzoekt getuigen en gedupeerden die nog geen aangifte hebben gedaan contact op te nemen via 0900-8844.

Aanhoudingen na brand jeugdhonk

Wormer, maart 2006.

De politie heeft naar aanleiding van een diefstal en brandstichting op 14 maart in een zelfgebouwd jeugdhonk nabij het Merckenrif vier jongeren aangehouden. De hut bleek op die dinsdag rond 12 uur opengebroken. Er werd onder andere een aggregaat, stereotoren, dvd-speler, lege kratten en een decoupeerzaag gestolen. Oplettende getuigen noteerden het kenteken van de auto waar twee mannen de goederen inzetten. Rond vier uur in de middag werd brand ontdekt in de hut. De brand kon snel worden geblust en de schade bleef beperkt. Twee mannen van 19 en 21 jaar oud uit Wormer werden aangehouden maar zijn na verder onderzoek vrijgelaten omdat zij waarschijnlijk niets met de diefstal of brandstichting te maken hadden. De gestolen goederen werden door getuigen aangetroffen in de auto van een 21-jarige man uit Krommenie die later met een even oude man uit Wormerveer werd aangehouden en in verzekering gesteld vanwege de diefstal. Alle gestolen spullen zijn inmiddels terug bij de eigenaars van de hut. Wie de brand heeft gesticht is nog niet duidelijk geworden maar het wijkteam Wormerveer-Wormerland geeft het niet op en verzoekt hierbij mogelijke getuigen contact op te nemen via 0900-8844.

Graffitimaker gegrepen

Wormerveer, maandag 27 maart 2006, 23:44 uur.

De politie heeft een 26-jarige man uit Krommenie aangehouden die wordt verdacht van het bekladden van diverse objecten. Een getuige zag de man een PEN-huisje op de Herman Gorterstraat in Wormerveer met spuitbussen bewerken. Ook werd op een flat gelijksoortige afbeeldingen gevonden. De verdachte was na zijn 'kunstwerk' een woning binnengegaan en werd daar vervolgens met de verf nog aan zijn handen aangehouden. De agenten hebben elf spuitbussen in beslag genomen. De Krommenieër werd de volgende dag na verhoor, waarin hij diverse zaken bekende, in vrijheid gesteld.

Winkeldief aangehouden

Zaandam, maandag 27 maart 2006, 13:57 uur.

Personeel van een speelgoedwinkel aan de Gedempte Gracht heeft een 27-jarige Amsterdammer aangehouden en aan de politie overgedragen. De man was met onder zijn kleding verstopte cd-boxjes richting uitgang van de winkel gelopen zonder af te rekenen. Toen het detectiepoortje alarm gaf werd één cd-box terug gegeven en probeerde de verdachte weg te lopen. Twee personeelsleden wisten de man met de nodige moeite naar binnen te halen en hebben hem vervolgens aan de politie overgedragen. De man werd na verhoor met een proces-verbaal heengezonden.

Inbraak woning

Zaandam, maandag 27 maart 2006, 15:32 uur.

In de Vergiliusstraat werd een woning opengebroken door de slotplaat en het slot van de voordeur te vernielen. Eenmaal binnen werd op de eerste verdieping een lcd-computerscherm meegenomen en een rode sporttas. De inbraak moet hebben plaatsgevonden maandagmiddag tussen half twee en half drie. Eventuele getuigen kunnen bellen met de politiepost aan de Wilgenstraat via 0900-8844.

Inbraak kledingwinkel

Wormerveer, dinsdag 28 maart 2006, 07:52 uur.

De politie onderzoekt een inbraak in een kledingwinkel die heeft plaatsgevonden tussen maandagmiddag kwart over zes en dinsdagochtend half acht. In de steeg naast het bedrijf (Karnemelkspad) werd een ruit uit de sponning gesloopt en het traliewerk aan de binnenzijde verbogen. Vervolgens werd de opslagruimte en een keuken doorzocht. Vooralsnog worden er geen goederen vermist. De afdeling forensische opsporing stelt een sporenonderzoek in.

Snelheid

Den Ilp en Monnickendam, maandag 27 maart 2006.

Maandagmiddag heeft de politie met de radarauto in Den Ilp een snelheidscontrole gehouden. Dertig voertuigen werden op de foto gezet omdat er sneller dan de maximumsnelheid van 50 km per uur werd gereden. De hoogst gemeten snelheid in de richting van Landsmeer was 82 km per uur. Op de Oosterweg in Monnickendam werd maandagochtend de snelheid van 260 voertuigen gemeten. Slechts negen voorbijrijdende voertuigen werden gefotografeerd omdat er sneller dan de toegestane 60 km per uur werd gemeten. Er werd in beide rijrichtingen gecontroleerd.

Snelheid

Wormerveer, Zaandam en Assendelft, maandag 27 maart 2006.

Op de Provincialeweg langs de Nauernasche Vaart werd maandagmiddag door de politie met radar- en fotoapparatuur op statief een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse is het een autoweg en is 100 km per uur de maximumsnelheid. Er werden 75 voertuigen op de foto gezet en de hoogst gemeten snelheid was 141 km per uur. Het controleapparaat stond opgesteld richting Krommenie. In Zaandam werd in de avonduren met de lasergun gecontroleerd op de Provincialeweg Zaandam-Castricum. Er werd aan 12 bestuurders een bekeuring uitgereikt voor te snel rijden. Nummer 13 krijgt een bekeuring thuisgestuurd. Met de radarapparatuur werd op dezelfde Provincialeweg op een 70 km gedeelte gemeten. 17 voertuigen gingen op de foto. Op de Provincialeweg bij de Watertoren in Assendelft werden in de ochtend op een 80 km gedeelte 38 voertuigen gefotografeerd in beide richtingen. In Wormerveer werd op de Provincialeweg Zaandam-Castricum op een 70 km gedeelte gecontroleerd in de richting van Krommenie. 43 van de 930 gecontroleerde voertuigen (4,6%) reed te snel.

Veel in de gordel

Landsmeer, maandag 27 maart 2006.

Op het Zuideinde en de IJdoornlaan werden enkele gordelcontroles gehouden. In totaal werden meer dan 1100 voertuigen gecontroleerd. Er werden slechts 19 bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders of passagiers die de veiligheidsgordel niet gebruikten.

Laatst gewijzigd 28-03-2006 16:02 | © Politie Zaanstreek-Waterland |