Ministerie van Defensie

28-03-2006 16:19

staatssecretaris: "kamp bagatelliseerde niet"

Staatssecetaris Cees van der Knaap heeft vanmiddag in de Tweede Kamer gereageerd op de uitspraken die minister Kamp eerder deed over de seksuele incidenten op het marinefregat Hr. Ms. Tjerk Hiddes. Aanleiding waren vragen van het Kamerlid Karimi (GroenLinks). Zij meent dat het kabinet afstand moet nemen van de relativerende verklaring van de minister.

Van der Knaap gaf aan dat minister Kamp geenszins heeft geprobeerd de ernst van de situatie te bagatelliseren. De verklaring van Kamp was gebaseerd op eenKPMG-onderzoek van vorig jaar. Daarin werd ongewenst gedrag bij Defensie vergeleken met andere arbeidsorganisaties.

De staatssecretaris stelde nadrukkelijk dat de minister niets heeft willen afdoen aan de ernst van de vergrijpen. In tegenstelling tot suggesties in de media zijn zowel hem als minister Kamp door Kamerleden en vakbonden nooit concrete gevallen gemeld van seksuele intimidatie. Wel werd daar in algemene termen over gesproken. Echter, daarmee konden de bewindslieden geen stappen ondernemen.

De bewindsman deelde mee dat de Commandant der Strijdkrachten als hoogste militair, vandaag in een dagorder bekendmaakt dat er geen porno meer in openbare ruimtes mag worden bekeken. Ook het gebruik van defensieapparatuur voor deze doeleinden is niet toegestaan.

De staatssecretaris installeert morgen de Commissie Ongewenst Gedrag, die onder leiding staat van de heer mr. B. Staal. De commissie zal niet alleen de seksuele intimidatie op Hr.Ms. Tjerk Hiddes onderzoeken, maar zal zich ook defensiebreed een beeld vormen van seksuele intimidatie en andere vormen van ongewenst gedrag. Het onderzoek richt zich bovendien op de werking van procedures, het functioneren van leidinggevenden, vertrouwenspersonen en klachtencommissies.