Ingezonden persbericht


Nieuwe school, nieuwe toiletten, drinkwaterputten en steun hij duurzame landbouw en gezondheidszorg in Afghanistan

Praktisch voorbeeld van lokale wederbouw met Nederlands ontwikkelingsgeld

Een nieuwe school, nieuwe toiletten, nieuwe drinkwaterputten, een nieuwe brug, ondersteuning voor boeren bij duurzame landbouw en uitvoering van een gezondheids- en hygiene project. Women in Europe for a Common Future (WECF) werkt samen met de Afghaanse organisatie Katachel aan verbetering van water, sanitatie en gezondheid in de provincie Kunduz in het noorden van Afghanistan. Nederlands ontwikkelingsgeld wordt hier zeer praktisch besteed aan de wederopbouw van Afghaanse dorpen.

In augustus 2005 is de nieuwe school in het dorp Akakhel geopend, in het bijzijn van ondermeer de Nederlandse Majoor van der Heiden. In de acht lokalen geven acht docenten les aan 250 jongens en 350 meisjes. Het is de eerste school in een dorp dat al meer dan 20 jaar lijdt onder oorlog en burgerstrijd en dat ook door internationale hupprogramma's is genegeerd omdat het op de verlaten woestijnplateau van Dasht-i Eshantup ligt. De school zelf, maar ook alle activiteiten rond het bouwen van de school, halen Akakhel uit zijn isolement en stimuleren vrede en samenwerking. En educatie is een belangrijke stap naar armoedebestrijding en ontwikkeling van de regio.

Droge toiletten verbeteren waterkwaliteit en hygiene

De school is voorzien van Ecosan toiletten. Dit zijn droge toiletsystemen, die geen watertoevoer en geen riolering nodig hebben. Doordat urine en faecalien niet meer direct in de bodem verdwijnen, verbetert de kwaliteit van het drinkwater en grondwater en verbetert de hygiene. Van de urine en faecalien wordt bovendien in de toiletten compost gemaakt, die op het land wordt gebruikt.

Brug en waterputten

Katachel heeft ook een brug gebouwd tussen de dorpen Kattaarab en Kattuzbek. De dorpen behoren tot verschillende volksstammen, Pushtuns en Hazara, die hier gezamenlijk aan hebben gewerkt en nu beter bereikbaar zijn. Hun kinderen krijgen nu gezamenlijk onderwijs. In de dorpen zijn ook twaalf drinkwaterputten gebouwd, meestal op grondgebied van huishoudens. De putten zijn dan gemakkelijk toegankelijk voor de vrouwen, voor wie het soms een probleem is als ze zichtbaar over straat moeten om water te halen. De putten leveren elk voldoende drinkwater voor 35 personen. Samen vormen ze een essentiële verbetering van de watervoorziening voor meer dan 400 mensen.

Wederopbouw

Nederlands ontwikkelingsgeld wordt hier in Afghanistan besteed op lokaal niveau in voormalige oorlogsgebieden; een andere aanpak naast de uitzending van het Nederlandse militaire bataljon dat dinsdag naar de provincie Uruzgan vertrekt. Women in Europe for a Common Future (WECF) en de Afghaanse maatschappelijke organisatie Katachel voeren dit project voor verbetering van water, sanitatie en gezondheid in de Kunduz regio uit met financiële steun van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken (TMF-subsidie). Via concrete en praktische activiteiten wordt gewerkt aan armoedebestrijding en capaciteitsbouw. Het project loopt tot 2008. Katachel is al 15 jaar actief in Afghanistan met de bouw van scholen, bruggen en leemhutten en zorg voor oorlogsslachtoffers en voor werkgelegenheid. Sybille Sneehage van Katachel en Sascha Gabizon, directeur van WECF, ontmoetten elkaar tijdens het derde Wereld water Forum in Kyoto in 2003 en hebben dit gezamenlijke project opgezet.

Contact persoon: Sascha Gabizon, inetrnationaal directeur, +49 1 72 86 37 586 Women in Europe, locatie Utrecht, +31 30 2310300, wecf@wecf.org www.wecf.org - www.womenineurope.nl

NB Foto's zijn beschikbaar

---- --