Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 28 maart 2006

2006/5590 Inventarisatie gemeentelijk waterbeheer inclusief actieplan. Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad via een raadsinformatiebrief met bijlagen over de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten die de gemeente Heerlen de komende jaren gaat ondernemen op het gebied van waterbeheer. Dit gebeurt als gevolg van een motie van GroenLinks ingediend tijdens de raadsvergadering van 26 en 27 oktober 2005. In deze motie werd verzocht om binnen 6 maanden een concrete inventarisatie te verrichten van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gemeentelijk waterbeheer. Verder is verzocht om een actieplan op te stellen hoe eventuele nieuwe wateropgaven worden opgepakt.

De concrete inventarisatie van het gemeentelijk waterbeheer is beschreven aan de hand van een overzicht van de laatste beleidsstukken waaronder onder andere de Europese Kaderrichtlijn Water, Waterbeheer 21e eeuw, Nationaal Bestuursakkoord Water, Waterplan Heerlen en Gemeentelijk Rioleringsplan Heerlen. In het actieplan staan de werkzaamheden van de gemeente per beleidsveld vermeld. Speerpunten zijn de komende jaren het aanleggen van bergbezinkbassins om aan de emissie-eisen vanuit het rioleringssysteem op het watersysteem te voldoen en het jaarlijks vervangen van 6,5 km riool. Verder wordt samen met het waterschap bepaald welke maatregelen in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water en het Nationaal Bestuursakkoord Water genomen. Ook worden optimalisatiestudies van het rioleringsstelsel afstromend naar stroomgebied afvalwaterzuivering Heerlen en Hoensbroek opgesteld.

2006/6583 Gevelrenovatiefonds Willemstraat (GMS).

Door een gevelrenovatiefonds gaat de gemeente eigenaren van panden aan de Willemstraat (ten noorden van het station) en de Kempkensweg stimuleren, de gevels van de panden op te knappen. Op deze manier moet de straat aantrekkelijker worden. Als 'schakel' tussen centrum en GMS vervult de Willemstraat een belangrijke functie. Het is de ambitie van de gemeente Heerlen om de Willemstraat en omgeving te ontwikkelen tot hoogwaardige locatie van kleinschalige detailhandel en kunstzinnige, alternatieve en/of multiculturele specialiteiten. Zo moet de straat aantrekkelijker worden voor (culturele) ondernemers om zich hier te vestigen. Bij deze functie is een karakteristieke uitstraling van belang.

Deze verbetering van de uitstraling wil de gemeente bereiken door de particulieren te stimuleren. Dit gebeurt door een speciale subsidie voor het verbeteren van de gevels. Verbeteringsplannen moeten dan wel voldoen aan een beeldkwaliteitsplan. De eigenaren die in aanmerking kunnen komen worden binnenkort geïnformeerd over de regeling en het concept beeldkwaliteitsplan. Het beeldkwaliteitsplan ligt vanaf 30 maart gedurende 6 weken ter inzage voor geïnteresseerden en belanghebbenden. Het is de bedoeling dat er vanaf juli gebruik gemaakt kan worden van de nieuwe subsidieregeling.

2006/3014 Reconstructie Geerstraat.

De voorgenomen reconstructie van de Geerstraat tussen Kruisstraat en Schinkelstraat voorziet in een verbreding van de middenberm met daarin bomen. Voor de kermis wordt (een deel van) de westelijke rijbaan van de Geerstraat in beslaggenomen door aldaar opgestelde attracties. De Geerstraat wordt daartoe gedurende ruim een week in beide richtingen voor alle verkeer behalve voetgangers afgesloten. Deze afsluiting vindt twee maal per jaar plaats. De busroutes in beide richtingen worden gehandhaafd op de oostelijke rijbaan. In plaats van de geplande schuilgelegenheid voor buspassagiers worden drie verplaatsbare abri's ingezet. Ten tijde van het afsluiten van de Geerstraat bij evenementen kunnen ze naar de middenberm worden verplaatst.

2006/6679 Toekenning van E40.000,-- aan VV Passart

Het college heeft besloten om VV Passart een aanvullend krediet te verstrekken van E40.000. VV Passart heeft dit bedrag nodig voor de verplaatsing van de accommodatie van de voetbalvereniging. Al in 1996 was sprake van plannen van verplaatsing van de terreinen in het kader van de heront-wikkeling Emmaterrein/Akerstraat. Daarvoor werd indertijd een bedrag van gereserveerd van fl. 1.030.000 (E 467.393,62). Daar komen dan nog de kosten voor de aanleg van de nieuwe accommodatie bij. Pas in januari 2004 heeft de gemeenteraad definitief besloten om VV Passart te verplaatsen naar sportpark De Dem en daar een krediet voor ter beschikking gesteld van E 648.000 inclusief BTW. Nu blijkt dat de bouwkosten in de afgelopen 10 jaar flink zijn gestegen en dat de dat de indertijd geraamde middelen onvoldoende zijn om de accommodatie te kunnen verplaatsen. De vereniging geeft aan E 40.000 te kort te komen om de nieuwe accommodatie te kunnen financieren en verzoekt de gemeente om een aanvullende bijdrage omdat (buiten de schuld van de vereniging om) pas vele jaren later gestart is met de realisatie van het nieuwe complex.

---- --