Gemeente Alphen aan den Rijn

bezuiniging op zwembaden

Uitkomst vervolgonderzoek zwembaden: B en W zien af van bezuiniging op zwembaden

(28 maart 2006)

B. en w. zien af van het bezuinigen op de zwembaden en kiezen voor verbetering van het voorzieningenniveau bij gelijkblijvende kosten. Dit betekent sluiting van zwembad De Thermen in 2008 nadat zwembad De Hoorn is uitgebreid inclusief de wensen van de zwemverenigingen. Dit scenario uit het vervolgonderzoek naar de mogelijkheden om de zwembaden op één locatie te concentreren, heeft de voorkeur van b. en w. De raad neemt op 27 april 2006 een besluit.

Onderzoeksbureau Metrum heeft op verzoek van de gemeente een vervolgonderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot een bezuiniging op de zwembaden. De uitgangspunten die daarbij centraal staan, zijn het relatief lage niveau van de tarieven, het in stand houden van de goede bereikbaarheid van voorzieningen voor verenigingen en andere gebruikers en het behouden van het huidige voorzieningen- en activiteitenniveau. De gemeenteraad wil daarnaast ook dat het buitenbad bij zwembad De Hoorn behouden blijft.

Twee scenario's onderzocht
Door Metrum zijn twee opties onderzocht:

1. Het behouden van de huidige capaciteit aan zwemwater. Dit betekent dat zwembad De Hoorn wordt uitgebreid met het programma van zwembad De Thermen, waarna De Thermen wordt gesloten. In dat geval is de bezuiniging circa 200.000,- per jaar, afhankelijk van het tijdstip waarop De Thermen wordt gesloten.

2. Het vergroten van de capaciteit aan zwemwater. Dit betekent dat zwembad De Hoorn wordt uitgebreid op basis van de wensen van de gebruikers, waarna De Thermen in 2008 wordt gesloten. Dit levert geen bezuiniging op, maar ook geen hogere kosten.

Overwegingen b. en w.
In geen van de scenario's blijkt het streefbedrag voor de bezuiniging op zwembaden uit de Kadernota 2005 ( 300.000,-) haalbaar. Het laten voortbestaan van zwembad De Thermen of het uitstellen van de sluiting tot 2015 leidt tot extra onderhoudskosten aan dit verouderde bad. De gemeenteraad heeft eerder aangegeven dat kwaliteit voorop staat. De raad ziet het liefst dat het buitenbad behouden blijft. B. en w. vinden verder dat rekening moet worden gehouden met een groei van de bevolking. Bovendien is er een toename van de capaciteit nodig voor de zwemverenigingen en het zwemonderwijs. Om die reden geven b. en w. de voorkeur aan scenario 2, dat bij gelijkblijvende uitgaven toch een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie.

Kadernota 2005
Een van de bezuinigingen in de Kadernota 2005 was een bezuiniging op de exploitatie van de zwembaden De Thermen en De Hoorn. Om een goed beeld te krijgen, heeft de raad onderzoek laten doen naar mogelijke bezuinigingen. Naar aanleiding van de conclusies uit het eerste rapport van Metrum heeft de raad besloten de tarieven te verhogen om het bestaande exploitatietekort van de zwembaden op te lossen. Gelijktijdig is het besluit genomen om de zwemvoorzieningen te concenteren op een locatie en een vervolgonderzoek te laten doen. Daarbij heeft de raad aangegeven dat kwaliteit voorop staat en niet de bezuinigingen.