Provincie Noord-Holland

28-3-2006

Onderwerp

Betere informatie voor bezoekers Stelling van Amsterdam

Marjan Lansdaal

De provincie wil de toeristische en recreatieve functie van de Stelling van Amsterdam vergroten door de komst van maximaal drie bezoekerscentra. Daarnaast zet de provincie in op de realisatie van informatiepunten bij alle forten. GS hebben hierover een besluit genomen, naar aanleiding van het haalbaarheidsonderzoek bezoekerscentrum Stelling van Amsterdam en eerder vastgestelde beleidsuitgangspunten.

Voor het aantrekken van een grotere bezoekersstroom vinden GS het van belang dat er maximaal drie bezoekerscentra in forten worden gerealiseerd: één centraal bezoekerscentrum en twee ondersteunende centra. In de centra kunnen bezoekers informatie krijgen over dit werelderfgoed, bijvoorbeeld over de geschiedenis, de verdedigings-tactiek en de recreatieve mogelijkheden.

GS zijn bereid subsidie te verstrekken voor de realisatie van de bezoekerscentra, maar willen geen structurele bijdrage leveren aan de exploitatiekosten. De provincie vraagt daarom externe partijen plannen voor te leggen. Hun (financiële) bijdrage is onontbeerlijk, omdat uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat het voor een rendabele exploitatie nodig is dat de functie van bezoekerscentrum wordt gecombineerd met andere functies, zoals horeca of een cultureel pretpark. Een aantal partijen heeft al aangegeven interesse te hebben in het realiseren van een dergelijk bezoekerscentrum.

De informatiepunten komen bij voorkeur bij ieder fort. Hier kunnen bezoekers informatie krijgen over het fort en de Stelling van Amsterdam. De provincie wil hiermee bezoekers beter bedienen, maar ook de herkenbaarheid van de Stelling vergroten en bezoek aan de Stelling stimuleren. Het is de bedoeling dat alle betrokken partners bijdragen aan de totstandkoming en het onderhoud van de informatiepunten.

De provincie verwacht dat het eerste informatiepunt er begin 2007 staat en dat het eerste bezoekerscentrum in de loop van 2007 of 2008 geopend wordt. Het is aan Provinciale Staten om een besluit te nemen over de financiële bijdrage van de provincie voor de bezoekerscentra en informatiepunten.