Gemeente Zoetermeer

Pilot uitvoering aanvullende bijstand 65+ers

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaat bij wijze van proef de uitvoering van de aanvullende bijstand voor personen van 65 jaar en ouder met een onvolledig AOW-pensioen, overnemen van de gemeente Zoetermeer en zeven andere steden. De proef loopt van 1 juli 2006 tot
1 januari 2008 en is een initiatief van de SVB en 8 gemeenten.

In Zoetermeer wonen ruim 200 personen die onvoldoende AOW hebben opgebouwd. Deze mensen komen in aanmerking voor aanvullende AOW. Deze wordt betaald uit de bijstandsgelden. Tot nu toe ontvingen deze mensen hun gedeeltelijke AOW van de SVB, en de aanvulling van de Sociale Dienst.

Met de proef toetst de gemeente Zoetermeer de mogelijkheid om de dienstverlening voor ouderen in een kwetsbare inkomenspositie te verbeteren. Gegevens worden nog maar één keer uitgevraagd en gecontroleerd.

Een ander doel van de proef is het verbeteren van de kwetsbare positie van ouderen met een minimuminkomen door het bevorderen van het gebruik van sociale voorzieningen. Ouderen die in een maatschappelijk isolement verkeren, maken soms geen gebruik van voorzieningen als (aanvullende) bijstand, bijzondere bijstand en de Wet Voorziening Gehandicapten, terwijl ze daar wel recht op hebben.

De proef wordt in het derde kwartaal van 2007 geëvalueerd.