Provincie Utrecht

Zestien leefbaarheidprojecten in kleine kernen van start

28-3-2006 -

Geïnspireerd door de goede ervaringen met een pilot in Lopikerwaard, gaan dit jaar zestien projecten van start in andere Utrechtse gemeenten met kleine kernen. De projecten hebben alle tot doel de leefbaarheid van de kleinere gemeenten en dorpen te vergroten. De projecten lopen uiteen van het uitbreiden van het dorpshuis tot de realisatie van multifunctionele centra of het inrichten van een dorpsplein. In het kader van de Sociale Agenda stelt de provincie hiervoor in totaal een bedrag van 2 miljoen euro beschikbaar, met een maximum van EUR 130.000,- per project. Van de betrokken gemeenten wordt eveneens een financiële bijdrage gevraagd.

De leefbaarheid in kleine kernen vermindert door ontwikkelingen als een teruglopend voorzieningenniveau, vergrijzing en ontgroening, achteruitgang in het openbaar vervoer en instroom van nieuwe bewoners die geen binding hebben met de plaats anders dan dat ze er gaan wonen. De projecten moeten er toe bijdragen dat deze trend gekeerd wordt. Alle projecten gaan uit van het verbeteren van voorzieningen in de buurt en de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en gezamenlijk activiteiten te kunnen ondernemen.

Het gaat om de gemeenten:
· Abcoude · Breukelen
· Bunnik · De Bilt
· Heuvelrug · Houten
· Leusden · Lopik
· Maarssen · Renswoude
· Rhenen · Ronde Venen
· Vianen · Woerden
· Wijk bij Duurstede · Zeist

De projectideeën zijn tot stand gekomen door intensief contact met de betreffende gemeenten en maatschappelijke organisaties. De projecten die gerealiseerd worden beantwoorden heel concreet een behoefte die inwoners van kleine kernen hebben. Binnenkort tekent de provincie met de gemeenten convenanten waarin de afspraken en gewenste resultaten rond de projecten worden vastgelegd.

Meer informatie: Angeniet Gillissen, telefoon 030 - 258 2623

Laatst gewijzigd op 28-03-2006. Paginabeheer: Angeniet Gillissen