Provincie Utrecht

Provincie Utrecht maakt openbaar vervoer gezonder

28-3-2006 -

900.000 euro voor snelle introductie roetfilters

Uitlaatgassen van moderne dieselauto's, zoals bussen, bevatten vergeleken met benzineauto's tien keer zoveel roet. Het is vooral deze `fijne stof' die ervan verdacht wordt schadelijk te zijn voor de volksgezondheid. Die schade bestaat uit een verhoogd risico op kanker, problemen met de ademhaling en hart- en vaatziekten.

GS hebben daarom besloten dat in 2006 alle bussen, die in opdracht van de provincie Utrecht het streekvervoer verzorgen, worden voorzien van roetfilters. De bussen van vervoerbedrijf BBA waren al eerder hiervan voorzien. Circa 84 bussen krijgen deze extra voorziening. Daarmee hebben met ingang van dit jaar alle bussen die onder vergunning van de provincie Utrecht rijden een roetfilter. De uitstoot van de gevaarlijke roetdeeltjes wordt daarmee onder normale omstandigheden teruggebracht met tenminste 95% tot het niveau van een moderne benzine-auto. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht wil dat deze roetfilters medio 2006 in de bussen zijn geplaatst.

Om ervoor te zorgen dat de roetfilters zo snel mogelijk in de bussen komen, stellen GS aan de vervoerbedrijven Connexxion en Stadsvervoer Nederland maximaal 900.000 euro subsidie beschikbaar. De vervoerders hebben al aan de provincie Utrecht laten weten dat zij actief zullen meewerken aan deze extra milieumaatregelen. Met Connexxion is eind vorig jaar afgesproken dat dit vervoerbedrijf meebetaalt aan de introductie van de roetfilters voor gebruik in de bussen die rijden in Zuidwest Utrecht en Wijk bij Duurstede.

De provincie Utrecht zal een aanvraag doen bij het rijk voor cofinanciering. Sinds begin dit jaar is het rijk een nieuwe subsidieregeling gestart, waarmee een gedeelte van de kosten (maximaal 7000 euro per roetfilter) wordt vergoed. Deze regeling, die door Senter Novem wordt uitgevoerd, is bedoeld voor dieselauto's, die zowel door particulieren gebruikt worden als in het openbaar vervoer. Voor dieselauto's met een bouwjaar vanaf 1995 kunnen deze roetfilters zonder problemen worden ingebouwd, aldus het ministerie van VROM. Senter Novem geeft aan dat ook dieselbussen die een normale lijndienst rijden goed geschikt zijn om voorzien te worden van een passend roetfilter. Nu al zijn meer dan 1000 bussen uit het openbaar vervoer in Nederland voorzien van een roetfilter. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren fors zal toenemen.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196

Laatst gewijzigd op 28-03-2006. Paginabeheer: Ron van Dopperen