VVD



28-3-2006

PvdA-plan bankkantoren zorgt voor torenhoge kosten voor een niet bestaand probleem

De VVD is niet te spreken over het initiatiefwetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Ferd Crone dat er meer bankkantoren moeten komen in kleine dorpskernen. Volgens VVD-Tweede-Kamerlid Eske van Egerschot probeert Crone met zijn voorstel een probleem op te lossen dat er niet is en waarvan de schijnoplossing enorm veel geld gaat kosten. Kosten die straks moet

De feiten en cijfers waarop de PvdA zich baseert zijn onvolledig en bovendien worden de ontwikkelingen in de markt in het initiatiefwetsvoorstel genegeerd. Crone stelt namelijk dat bankkantoren in toenemende mate verdwijnen en wil daarom binnen een straal van 3 kilometer of op 5.000 inwoners de banken verplichten een kantoor te plaatsen. De vraag is echter of dit een groot probleem is, zoals Crone zegt.

Om te beginnen blijkt uit de meest recente cijfers dat het aantal bankkantoren sinds 2004 stabiel blijft op ongeveer 3700. Verder maken steeds minder mensen gebruik van de aangeboden diensten in bankkantoren. Immers, geld wordt gepind, producten worden op internet bekeken, enzovoort. Onderzoek wijst verder uit dat de consumenten tevreden zijn met de afstand tot hun bank en bovendien bestaan er voor minder validen speciale diensten om de bank toegankelijk te houden.

De kosten voor het plan van de PvdA zullen bovendien zeker hoger uitvallen dan de EUR 12.000 tot 18.000 per kantoor zoals voorgerekend door Crone. Zo zijn de kosten voor de pinmogelijkheid en toezicht niet meegerekend, hetgeen een groot verschil maakt. De kosten voor betalingsverkeer in Nederland zijn nu nog het laagst van Europa: 27 euro in Nederland tegen 137 euro in Europa - maar voor hoe lang is de vraag. Als dit wetsvoorstel ingevoerd wordt zullen de administratieve lasten en toezichtkosten voor de banksector met tientallen miljoenen per jaar stijgen. Deze kosten komen terecht bij de belastingbetaler of de banken.

De VVD is niet overtuigd van de noodzaak van het wetsvoorstel van Crone en zal zich dan ook inspannen om deze initiatiefwet van tafel te krijgen.