Lijst Pim Fortuyn


Leefbaarheid platteland en achterstandwijk vergroot je niet met een extra flappentapper

Den Haag, 28/03/2006 - Vandaag behandelt de Tweede Kamer het PVDA-initiatief, de Wet toegankelijkheidheid en bereikbaarheid basisbetaaldiensten. Het PvdA-plan om banken te verplichten een bankfiliaal te hebben voor inwoners binnen een straal van 3 kilometer of boven 5000 inwoners slaat de plank volledig mis. Sympathiek, maar een oplossing voor een probleem dat er niet is, aldus LPF'er Van As. De bureaucratie neemt toe, de kosten voor een bankrekening gaan omhoog en het levert geen oplossing voor meer leefbaarheid.

Het plan moet een oplossing zijn voor twintig zogenaamde witte vlekken in Nederland. Plekken in Nederland die nu geen bankfiliaal hebben volgens de voorgestelde norm. Deze zijn er niet alleen in de dunbevolkte streken van Nederland maar ook in de oude stadswijken van grote steden. Voor dunbevolkte gebieden worden nu al alternatieven aangeboden zoals bankbussen, die op het platteland op vaste tijden op vaste plekken staan. Van As ziet nog een andere oplossing: bouwen. Zorg dat de leefbaarheid op het platteland weer toeneemt door flink te bouwen voor de eigen jonge bevolking. Ze trekken dan niet weg zoals nu veelal gedwongen gebeurt door stringente bouwregels. De bevolking neemt toe en het zal voor banken, maar ook voor supermarkten en andere winkels, interessanter worden een vestiging te openen. Hiermee vergroot je de leefbaarheid op het platteland enorm.

Bij de oude stadswijken ziet Van As een heel ander probleem. Daar durven vijftigplussers veelal niet te pinnen, bang om beroofd te worden. Een bankfiliaal geeft ze naar hun gevoel dan meer veiligheid. Bovendien signaleert hij nog een andere kwestie: mensen vereenzamen, in de grote stad weten we niet eens meer wie onze buurman of buurvrouw is. Laat staan dat we dan bereid zijn om een bejaarde buurvrouw te helpen naar een bankfiliaal. Het wordt tijd dat we meer investeren in onze sociale omgeving en meer bereid zijn om elkaar te helpen. Dat draagt veel meer bij dan een extra wet of een extra flappentapper.