Gemeente Den Haag

Het Buitenhof wordt in het najaar van 2006 opnieuw ingericht volgens de uitgangspunten van De Kern Gezond. Het plein wordt autovrij gemaakt, rijbanen verdwijnen en de bestrating en verlichting wordt vernieuwd. Hierdoor kan het Buitenhof meer als een verblijfsplein gaan functioneren. Alle werkzaamheden zijn medio 2007 afgerond. Wethouder Bruno Bruins van Verkeer, Binnenstad en Monumenten: "Na de herinrichting van het Buitenhof fungeert het gebied vanaf het Kerkplein tot aan het Buitenhof als één promenadegebied. Door deze verkeersafsluiting worden de twee autovrije delen van de binnenstad samengevoegd tot één groot autovrij gebied."

Verkeer
De rijbanen op het huidige plein worden gecombineerd met de trambaan. De rijbaan aan de zijde van de bioscoop komt te vervallen, maar er blijft wel ruimte beschikbaar voor bevoorrading en de brandweer. Het plein wordt afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer met een flexibele afsluiting. Alleen binnen venstertijden blijft het mogelijk het gebied te betreden voor laden en lossen.

Bestrating en verlichting
Het ontwerp van het plein is gericht op het herstel van de eenheid op het Buitenhof en de relatie met het Binnenhof. Dit wordt bereikt door aan beide zijden van de Hofweg natuurstenen bestrating aan te brengen. Op het Buitenhof komt een natuurstenen vlak, dat qua vormgeving aansluit op de inrichting van het Binnenhof. De keien op het Buitenhof krijgen echter een vlakke bovenkant, zodat terrassen er goed op kunnen staan en er comfortabel overeen kan worden gelopen. Langs de gevels komen gebakken mangaankleurige klinkers, die aansluiten op de inrichting van de Hofweg en de Gravenstraat. De verlichting van het Buitenhof wordt eveneens vernieuwd, waarbij ook de historische gevels worden aangelicht.

Fietsenstalling
De huidige fietsenstalling op het Buitenhof wordt vernieuwd. De nieuwe fietsenstalling is compact en heeft een moderne uitstraling van staal en glas. De stalling komt tussen de bomen op het middendeel van het plein te staan, waarbij er voldoende ruimte overblijft voor terrassen.

Reeks pleinen
Na de aanpak van het Plein, het Binnenhof en het Kerkplein vormt de herinrichting van het Buitenhof de laatste in een reeks van hoogwaardige stedelijke pleinen in de binnenstad van Den Haag. Deze pleinen zijn een samenhangende reeks van verblijfsruimten, die elk hun eigen karakter hebben. Het plan voor de herinrichting van het Buitenhof is in overleg met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden tot stand gekomen.

Meer informatie
Meer informatie over de herinrichting van het Buitenhof is te krijgen via de website www.denhaag.nl/dekerngezond.