Gemeente Delfzijl

27 maart 2006

INFORMATIE

Havenbedrijven in Delfzijl ontvangen havenbeveiligingscertificaat

Burgemeester C.J.D. Waal van de gemeente Delfzijl reikt op dinsdag 28 maart 2006 in de raadzaal van het gemeentehuis in Delfzijl aan achttien havenbedrijven een havenbeveiligingscertificaat uit. Deze bedrijven hebben een havenbeveiligingsplan opgesteld en voldoen daarmee volgens het Multidisciplinair Toetsingsteam Internationale Ship and Port Security Code (ISPC) Noordelijke Zeehavens aan de Havenveiligheidswet. Het havenbeveiligingscertificaat heeft een geldigheidsduur van vijf jaren.

Om te kunnen voldoen aan deze certificering hebben de havenbedrijven de beveiliging van hun portfacilities (havenfaciliteiten, kades, steigers etc.) naar het gewenste wettelijk niveau gebracht. De havenbedrijven hebben naast het nemen van fysieke maatregelen, zoals het plaatsen van hekwerken en toegangspoorten, ook enkele werkprocessen moeten veranderen. Zoals het toelaten van personen op de havenfaciliteiten en de behandeling van ladingen en bemanning van bezoekende schepen. Voor het wandelend publiek in de havens hebben deze maatregelen het gevolg dat men niet (meer) overal toegang heeft. Formeel was dit door middel van borden al verboden, maar inmiddels wordt men tegengehouden door onder meer hekken en slagbomen.

Na 11 september 2001 is, vooral op het initiatief van de VS, in internationaal verband gestart met een nieuw beveiligingsregiem voor de maritieme sector (haven en scheepvaart). De Europese Unie heeft in navolging hiervan een verordening aangenomen. Om uitvoering aan de ordening van Europese Unie te kunnen geven is er in Nederland de Havenbeveiligingswet op 21 augustus 2004 in werking getreden.

Informatie verstrekt Mirjam Visser, telefoon (0596)639383 of (06)54784859.