European Union



IP/06/386

Brussel, 28 maart 2006

Mobiel bellen in het buitenland: EU-commissaris Reding wil met EU-verordening tarieven verlagen en komt met nieuwe cijfers

De buitensporige tarieven voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland zouden binnenkort wel eens tot het verleden kunnen behoren. De bijgewerkte website van de Europese Commissie over internationale-roamingkosten, die vandaag wordt gepresenteerd, bevestigt het standpunt van de Commissie dat deze tarieven met een EU-verordening moeten worden verlaagd. De website toont duidelijk dat een standaardgesprek van vier minuten in heel Europa meestal nog even duur is als in september 2005 (zie IP/05/1217) en in sommige gevallen zelfs nog duurder is geworden. En dat terwijl de Commissie de industrie had gewaarschuwd dat er een EU-verordening zou komen als de tarieven niet omlaag zouden gaan (zie IP/04/1458, IP/05/901 en MEMO/05/247).

"Het is op de interne EU-markt hoog tijd voor een fikse verlaging van de communicatiekosten voor consumenten en zakenlieden die op reis zijn in het buitenland", zei EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media, Viviane Reding. "Daarom stel ik voor met een EU-verordening een einde te maken aan alle niet gerechtvaardigde roamingkosten. Een mobiele beller moet niet méér hoeven betalen, alleen omdat hij zich in het buitenland bevindt."

"Wij zijn het volledig ermee eens dat EU-commissaris Reding vastbesloten is dit slepende probleem op te lossen", voegde Kip Meek, hoofd beleidsontwikkeling van Ofcom, de Britse toezichthouder, en momenteel ook voorzitter van de Europese Groep van regelgevende instanties (ERG), eraan toe. "De ERG staat klaar om samen met EU-commissaris Reding op korte termijn tot een praktische, op de problematiek afgestemde oplossing te komen om de roamingtarieven voor de eindgebruiker een flink stuk omlaag te brengen."

Op de bijgewerkte website van de Commissie - die vandaag in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Pools, de lucht ingaat - is te zien dat de roamingkosten voor een gesprek van vier minuten nog steeds variëren van EUR0,20 voor een Finse consument die vanuit Estland belt tot EUR13,05 voor de Maltese consument die vanuit Letland belt. In sommige gevallen zijn de roamingkosten in de afgelopen zes maanden zelfs gestegen: In het VK heeft een van de aanbieders het roamingtarief voor de klant die vanuit een ander EU-land naar huis belt, opgetrokken van EUR3,45 tot EUR4,92. Litouwse klanten betalen voor een gesprek vanuit Frankrijk een bedrag tussen EUR4,41 en maar liefst EUR12,08.

De consument is maar mondjesmaat ingegaan op de speciale tariefformules voor roaming van enkele aanbieders want voor de meeste ervan moet speciaal worden ingetekend of wordt een toeslag op de abonneekosten verlangd. Slechts in een paar uitzonderlijke gevallen is enige vooruitgang geboekt. Een Belgische aanbieder heeft een vast tarief voor roaming ingevoerd waardoor de kosten voor een gesprek naar huis vanuit Cyprus zijn gedaald van EUR7,20 tot EUR4,40. In Ierland werd de eerste aankondiging van de Commissie over wettelijke maatregelen inzake roamingkosten nog dezelfde dag gevolgd door een belofte van verschillende aanbieders om de roamingtarieven voor reizigers naar het VK helemaal af te schaffen.

De Commissie werkt nu aan een voorstel voor een EU-verordening die de internationale roamingtarieven omlaag moeten brengen op basis van de beginselen van de interne markt. EU-commissaris Reding heeft vandaag de belangrijkste elementen van dit voorstel toegelicht:

o De nieuwe EU-verordening moet ingrijpen in de tarieven die de aanbieders elkaar in rekening brengen (wholesaletarieven). De EU-verordening moet ervoor zorgen dat de aanbieders uit andere landen niet méér aanrekenen dan de feitelijke kosten.

o Om ervoor te zorgen dat de besparingen in de wholesale-sfeer ook worden doorberekend aan de consument, vindt de Commissie het ook nodig in te grijpen op het niveau van de eindgebruikerstarieven.

o De nieuwe EU-verordening zou een einde moeten maken aan alle roaming-vergoedingen voor inkomende oproepen in een ander EU-land.

o Bovendien zou de nieuwe EU-verordening voor alle uitgaande gesprekken vanuit een ander EU-land het "thuistariefbeginsel" kunnen introduceren. Iemand die mobiel belt vanuit een ander EU-land, gaat dan evenveel betalen als in eigen land: voor lokale gesprekken betaalt hij het lokale tarief, ongeacht waar in de EU hij zich bevindt (b.v. om een taxi te bellen op vakantie in Madrid), terwijl hij voor gesprekken naar EU-bestemmingen (b.v. om naar de familie thuis te bellen) een gewoon internationaal tarief betaalt, ongeacht waar hij zich bevindt.

De Commissie heeft al een eerste raadpleging gehouden over het algemene principe van een EU-verordening voor internationale roaming. Daarvoor heeft zij tussen 20 februari en 22 maart via de website om reacties gevraagd. Op basis van de vandaag gepresenteerde voorlopige concept-verordening zal de raadpleging op 3 april de tweede ronde ingaan, die tot 28 april duurt. De Commissie zal dan in juni, na een uitvoerig effectrapportage, met een definitief voorstel komen. De geplande EU-verordening voor internationale roaming zal door het Europees Parlement en de Raad van Ministers moeten worden goedgekeurd. Het zou om een marktinstrument gaan dat geen gevolgen heeft voor de lopende mededingingszaken met betrekking tot internationale roaming (zie IP/04/994 en IP/05/161).

Overigens heeft de Europese Raad op 24 maart erop gewezen hoe belangrijk concurrentie is voor het terugdringen van de roaming-tarieven.
Het adres van de vernieuwde website van de Commissie over internationale roaming is: http://europa.eu.int/information_society/roaming

http://europa.eu.int/information_society/doc/factsheets/051-roaming_nl .pdf

Zie ook MEMO/06/144