European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/06/51

Brussel, 22 maart 2006

7682/06 (Presse 87)

P 051

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in Belarus

De Europese Unie heeft kennis genomen van de voorlopige conclusies van de internationale OVSE/ODIHR-verkiezingswaarnemingsmissie, waaruit met name blijkt dat bij de presidentsverkiezingen in Belarus de OVSE-verplichtingen inzake democratische verkiezingen niet zijn nagekomen.

De Europese Unie onderschrijft dit oordeel. De Unie betreurt met name hetgeen door de OVSE-waarnemers is omschreven als willekeurig gebruik van staatsmacht, ongelijke behandeling van kandidaten, stelselmatige intimidatie, onderdrukking van onafhankelijke stemmen en problemen met vooraf uitgebrachte stemmen, het tellen en het tabelleren van de stemmen. Zij betreurt ook de weigering om aangekondigde en geregistreerde OVSE- en EU-waarnemers, onder wie leden van het Europees Parlement, toe te laten.

Gezien deze tekortkomingen is de Europese Unie van oordeel dat de presidentsverkiezingen in Belarus fundamenteel ondeugdelijk waren.

De Europese Unie zal zich derhalve beraden op beperkende maatregelen tegen diegenen die verantwoordelijk zijn voor de schendingen van de internationale verkiezingsnormen, overeenkomstig de conclusies van de Raad van 30 januari 2006 en 7 november 2005. Dit zal gebeuren in nauwe coördinatie met onze internationale partners, en met name met de Verenigde Staten.

De Europese Unie stelt belang in het ontwikkelen van nauwere betrekkingen met de bevolking van Belarus en betreurt daarom het beleid van zelfgekozen isolement van de Belarussische autoriteiten. De Unie is met name teleurgesteld over het feit dat de bevolking van Belarus als gevolg van het optreden van de autoriteiten van dat land niet de voordelen van het Europese nabuurschapsbeleid kan genieten.

Tijdens deze verkiezingscampagne is de Europese Unie getuige geweest van de opkomst van pluralistische krachten en de consolidering van een reële oppositie in Belarus, en van een politiek actief maatschappelijk middenveld. De oppositiekandidaten en hun aanhangers hebben, in zeer moeilijke omstandigheden en met groot gevaar voor de eigen persoon, de bevolking van Belarus een democratisch alternatief geboden. Hun inspanningen verdienen onze erkenning en steun. De Europese Unie zegt meer steun toe voor het maatschappelijk middenveld en voor het democratiseringsproces in Belarus.

De Europese Unie verzoekt de Belarussische autoriteiten om het Belarussische volk zijn recht van vereniging en van vrije meningsuiting te laten uitoefenen, overeenkomstig de OVSE-verplichtingen van dat land. De Unie maakt zich grote zorgen over het feit dat de regering van Belarus diegenen die hun politieke rechten uitoefenen, blijft bedreigen en gevangen blijft houden. Zij roept de Belarussische autoriteiten op tot onmiddellijke vrijlating van al diegenen die reeds gevangen zijn. De Unie roept tevens haar internationale partners, en met name de buurlanden van Belarus, op om dezelfde aanpak ten aanzien van Belarus te volgen.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.