Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 081 ItV
Datum: 28 maart 2006

Versterking dijk bij Zwarte Haan kan van start
GS keuren plan van Wetterskip goed

Wetterskip Fryslân kan volgende week beginnen met de werkzaamheden aan de waddendijk bij Zwarte Haan. Het College van Gedeputeerde Staten vindt dat de dijk tussen de Westhoek en Zwarte Haan zo snel mogelijk weer aan de wettelijke eisen moet voldoen.. Daarom keurt het College van GS via een verkorte procedure het dijkversterkingsplan van het Wetterskip goed. Omdat de effecten van de werkzaamheden op het milieu verwaarloosbaar zijn hoeft er geen milieu-effectrapportage te worden opgesteld. Om het werk voor het volgende stormseizoen uitgevoerd te laten zijn moet Wetterskip op uiterlijk 4 april kunnen beginnen.

De termijn tot 4 april is te kort om de noodzakelijke besluiten volledig conform de wettelijke voorschriften vast te stellen. De Waterstaatswet 1900 biedt de mogelijkheid om in geval van een acuut probleem af te wijken van de gebruikelijke wettelijke procedures en van deze mogelijkheid is gebruik gemaakt. De volledige procedure is wel doorlopen, maar de verschillende periodes die normaliter gelden voor overleg en inspraak zijn enigszins bekort.

In januari heeft Wetterskip Fryslân al maatregelen genomen toen bleek dat zes kilometer dijkvak door de slechte staat van het asfalt niet meer aan de wettelijk gestelde norm voldeed. Door die slechte staat van het asfalt was de veiligheid van het dijkvak teruggelopen van bestand zijn tegen een storm die eens in de 4000 jaar voorkomt naar een die eens per tien jaar kan voorkomen. De afgelopen weken is er al gewerkt aan de voorbereidingen voor het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag. In oktober, bij het begin van het nieuwe stormseizoen, is de dijk weer veilig.

De reparatie van het dijkvlak gaat 20 tot 25 miljoen euro kosten. Wetterskip Fryslân financiert dit bedrag voor. Provincie en Wetterskip zien de werkzaamheden als versterking van de dijk en niet als normaal onderhoud en vinden daarom dat de minister van Verkeer en Waterstaat de kosten op zich moet nemen. 35


---- --