Nationaal Comité 4 en 5 mei

'Kort lontje' kost Lange Frans en Baas B plek op bevrijdingsfestival in Haarlem

ZIJN LANGE FRANS EN BAAS B NOG WELKOM
OP 5 MEI, DE DAG VAN DE VRIJHEID?

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt elk jaar drie groepen artiesten uit om op 5 mei, als ambassadeurs van de vrijheid, op de 13 bevrijdingsfestivals in het land aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van vrijheid. Lange Frans en Baas B is een van de groepen die voor 2006 gevraagd is deze verantwoordelijke taak op zich te nemen.

Afgelopen vrijdagavond vond er een incident plaats in Meppel waarbij Lange Frans een jongen uit het publiek heeft geslagen omdat hij door het publiek geïrriteerd was. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is van mening dat dit niet kan. Geweld kan nooit het antwoord zijn, op welke provocatie dan ook. Niet in de sport. Niet in de muziek. Niet op straat. Niet in de politiek. Lange Frans en Baas B vinden dat ook. Zij erkennen hun fout. Lange Frans heeft nadrukkelijk zijn excuses aangeboden.

Wat het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de bevrijdingsfestivals betreft, is hiermee de kous natuurlijk niet af. Het is van groot belang om flink met elkaar in debat te gaan en te discussiëren over de vraag hoe we met onze vrijheid, en die van anderen om wensen te gaan. Het gaat hierbij niet alleen om de grote vrijheid, zoals conflicten als Irak en Afghanistan, maar ook om de vrijheid die de overheid waarborgt naar burgers en over hoe we omgaan met elkaars vrijheid.

Niemand is er in dit stadium mee gediend om elkaar monddood te maken, buiten spel te zetten, of het gesprek uit de weg te gaan. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de bevrijdingsfestivals nodigen iedereen uit om daarover te discussiëren, niet alleen op 5 mei zelf, maar ook in de aanloop naar 5 mei. Uitaard zullen ook Lange Frans en Baas B mee doen aan die discussie. Het gaat niet om dit 'ene' incident, maar om zoals SIRE dat in haar campagne noemt, het korte lontje dat in ieder van ons schuilgaat.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei respecteert het besluit van het bevrijdingsfestival in Haarlem om Lange Frans en Baas B niet uit te nodigen op hun festival.


---

Noot voor de redactie,

Nationaal Comité 4 en 5 mei