Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)

BILLIJKE EN TRANSPARANTE PRIJS VOOR STRAATTAXI

KNV Taxi roept de leden van de Tweede Kamer op om te kiezen voor een tariefstructuur in het straattaxivervoer waarbij de billijkheid van de prijs voor een rit voorop staat. Dat is een prijs die door zowel de klant als de ondernemer redelijk wordt gevonden. Het voorstel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de factor tijd uit het taxametertarief te verwijderen leidt niet tot billijke prijzen en ook niet tot de beoogde duidelijkheid en transparantie. KNV Taxi heeft grote bezwaren tegen dit voorstel en pleit voor uitstel van behandeling van dit wetsvoorstel.

Het taxametertarief kent nu drie componenten, te weten instap, afstand en tijd. Als de factor tijd hieruit wordt verwijderd, verwachten ervaren ondernemers een onduidelijke en wellicht chaotische situatie. Het zal er toe leiden dat er een veelheid aan vaste prijzen gehanteerd gaan worden die variëren over de dag. Dit leidt niet tot de gewenste situatie waarbij de consument op een eenvoudige wijze prijzen kan vergelijken.

KNV Taxi wil met reizigersorganisaties voorstellen bespreken die wèl leiden tot vergelijkbare prijzen. KNV Taxi is voor een uniforme, landelijke regeling van de tariefstructuur. De werking van de taxameter moet vereenvoudigd worden. De taxiondernemers zullen duidelijk de tarieven aangeven aan de buitenkant van het voertuig. Door gebruik te maken van een voorbeeldrit als referentiekader, wordt de ritprijs op een begrijpelijke wijze gecommuniceerd.

KNV Taxi bepleit uitstel van behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer en wil met reizigersorganisaties voorstellen bespreken. Jan Zaaijer, voorzitter van KNV Taxi: "Een goed voorstel, gedragen door de hele bedrijfstak en de reizigersorganisaties is veel waard."

KNV Taxi is de branchevereniging van de professionele ondernemers in het kleinschalige personenvervoer. Den Haag, 28 maart 2006

Noot voor de redactie,