D66

Nederland moet ten minste twee universiteiten bij de beste vijftig van de wereld krijgen' aldus Eddy Schuyer tijdens het debat 'Excelleren in onderwijs en onderzoek' in de Eerste Kamer.
Dit is nodig om een bijdrage te leveren aan het halen van de Lissabondoelstellingen om van Europa een sterk concurrerende economie te maken. "De Lissabondoelstelling waren te ambitieus, in ieder geval het tijdspad ervan. Maar toch over een langere termijn nodig om de Europese economie te versterken."
Schuyer maakt zich zorgen over een aantal ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Zo is het aantal promovendi in Nederland bijna de helft lager dan het Europese gemiddelde.
Bovendien wordt dit cijfer nog vertekend door het toenemend aantal buitenlandse promovendi die niet voor de Nederlandse markt behouden blijven omdat zij terugkeren naar hun vaderland. Daarmee is een groei van de Nederlandse kenniseconomie die zo nodig is voor onze economische ontwikkeling in groot gevaar. Voor degenen die aan de universiteiten promoveren is het toekomstperspectief bedroevend. Dit komt zeker ook door een versteend financieringssysteem waarbij talent nauwelijks wordt gewogen.
Selectie van studenten zou volgens Schuyer de kwaliteit al een stuk verhogen. "Nederland heeft een uitstekend instituut dat daarbij kan helpen namelijk het Cito." De senator betreurt het dat van de kennis en mogelijkheden van dit instituut voor het hoger onderwijs zo weinig gebruik wordt gemaakt.
Verder pleitte Schuyer voor het opzetten van een topinstituut voor technologie in Nederland. Een Europese tegenhanger van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). Dit was oorspronkelijk een plan van de Europese Commissie. Schuyer vindt ook dat de beloningen in het hoger onderwijs transparant moeten zijn maar niet moeten worden gelimiteerd. Voor bestuurders kan dit wel, maar niet voor excellente onderzoekers. "Soms kan het nodig zijn hoge beloningen te geven als je in ruil daarvoor excellent onderzoek en onderwijs kan stimuleren."


28-3-2006 19:13