Ingezonden persbericht


Persbericht

Platform tegen A6-A9: Minister meet met twee maten

Minister Peijs blijkt in antwoorden op kamervragen zich veel aan te trekken van bewoners in Almere en negeert de grote onrust onder burgers van Weesp, Amstelveen, Gooi en Vecht.

Vorige week beantwoordde Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat een groot aantal kamervragen over de mobiliteit in de Noordelijke Randstad. Het grootste deel van het verkeer uit Almere gaat naar Amsterdam en noordelijker bestemmingen. Op de vraag waarom haar ministerie dan geen weg heeft onderzocht die Almere via een volwaardige rijksweg van 4 à 6 stroken met Amsterdam verbindt, in plaats van onderzoek naar een kleine regionale weg , antwoordt de minister dat tegen een bredere weg "grote weerstand bestaat in de regio, bewoners en maatschappelijke organisaties.. (onder andere in Almere)". De burgers die zich georganiseerd hebben in het Platform tegen A6-A9 zijn verrast over het feit dat weerstand alleen al ertoe leidt dat een mogelijkheid niet onderzocht wordt. De bevolking in de regio Amsterdam Zuid-Oost, Geingebied en Gooi en Vechtstreek loopt al geruime tijd te hoop tegen de mogelijke aanleg van een nieuwe weg van tenminste 6 stroken dicht langs het Naardermeer en over onder andere de rivieren Vecht en Gein en vlak langs onder meer Weesp en Abcoude. Op de vraag naar het consultatietraject antwoordt de minister uitsluitend welke procedures zijn gevolgd. Zij besteedt geen woord aan de serie bijeenkomsten met bewoners die zonder uitzondering chaotisch verliepen door de manipulatieve vraagstelling door ambtenaren van Rijkswaterstaat. Waar in de bijeenkomst in Almere zo'n 50 bewoners zich vóór meer wegen uitspraken, pleitten tegen de 1.000 bewoners in de bedreigde regio rond Weesp, Nigtevecht, Abcoude, Amstelveen, Amsterdam Zuid-Oost en Ouderkerk onomwonden tegen meer asfalt en voor oplossingen met beter openbaar vervoer en rekeningrijden. Door de manier waarop de minister Almere ontziet en mensen op het oude land niet spaart, werpt zij de schijn op zich dat zij het vraagstuk van de bereikbaarheid vooringenomen benadert.
---

Noot voor de pers:
De kamervragen en antwoorden zijn te lezen op de website van het Platform tegen A6-A9: www.tegena6-a9.nl . Voor een toelichting van het Platform tegen A6-A9 kunt u zich wenden tot één van de woordvoerders van het Platform tegen A6-A9: Hermine Kalf (06 21 83 77 48), Kees Neervoort (06 54 70 82 78), Tjebbe de Boer (06 52 40 10 27) of mediacoördinatoren Jaap van 't Hek (06 53 88 56 49) of Juul Muller (06 24 78 79 19). Juul Muller
Weesp tegen A6-A9/Platform tegen A6-A9
www.tegena6-a9.nl
Mobiele: 06 24787919

1