Landelijke Studenten Vakbond


Het CDA steunt de missie naar Minsk van Nederlandse studenten

Utrecht, 28 maart 2006 -- Camiel Eurlings, delegatievoorzitter van het CDA in het Europees Parlement, steunt net als de Duitse CDU de missie van Nederlandse studenten naar Minsk volop. Eurlings heeft de afgelopen week de Raad en de Commissie gevraagd actie te ondernemen tegen Lukashenko. Op dit moment werkt het Europees Parlement aan een resolutie om Lukashenko te veroordelen. "Samen met collega´s van de CDU maar ook van onze Poolse zusterpartij proberen we de druk op te voeren op Lukashenko. Zo stellen we in een resolutie sancties voor die verder gaan dan de Europese Raad wil. Niet alleen politieke vrienden maar de hele entourage van Lukashenko mag wat ons betreft de Europese Unie niet meer binnen. Ook willen we dat alle rekeningen en financiële tegoeden van het regime wordt geblokkeerd".

Als voorzitter van de Rusland-delegatie van het Europees Parlement wil Camiel Eurlings dat de situatie in Wit-Rusland zo spoedig mogelijk aan bod komt in de contacten met de Russen. "Wit-Rusland kan alleen functioneren dankzij politieke en economische steun en bijna gratis olie en gas van Rusland. Als waardengemeenschap moet de EU deze situatie bovenaan de agenda plaatsen in haar contacten met Rusland. Het kan niet zo zijn dat Rusland blijft beweren dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen terwijl de waarnemingsmissie van de OVSE duidelijk heeft gesteld dat de verkiezingen niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen".

Camiel Eurlings: "Ik wens de moedige Nederlandse studenten succes in hun missie naar Minsk. Ze laten op een concrete wijze zien wat solidariteit in de praktijk betekent. Ik zeg dit des te meer omdat ik vanuit mijn lidmaatschap van de Tweede Kamer heb ervaren dat hun solidariteit met leeftijdsgenoten in Wit-Rusland iets is van vele jaren. Indertijd heb ik al met behulp van hun informatie als Kamerlid vragen kunnen stellen aan de Nederlandse regering. De mensen in Wit-Rusland kunnen iedere hulp en steunbetuigingen gebruiken."

Noot,