Landelijke Studenten Vakbond


ISO en LSVb ontevreden over selectie-experiment

Utrecht, 28 maart 2006 -- Vandaag hebben de beide studentenorganisaties ISO en LSVb een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de selectie-experimenten. Momenteel worden er op verschillende instellingen experimenten uitgevoerd met collegegelddifferentiatie en selectiemethoden in het kader van Ruim baan voor talent. Het ISO en de LSVb vinden dat elke wetenschappelijke basis aan deze experimenten ontbreekt, waardoor over de uitkomsten ervan niet goed besloten kan worden. De studentenorganisaties vragen de kamerleden om maatregelen.

Het ISO en de LSVb zijn altijd al van mening geweest dat selectie aan de poort het selecteren van aankomende studenten een slechte zaak is, omdat uit onderzoek is gebleken dat de voorspellende waarde van selectie té gering is. Wanneer er dan toch selectie wordt toegepast, is de kans groot dat veel studenten onterecht worden afgewezen. Deze verspilling van talent valt niet te rijmen met het streven naar méér hoger opgeleiden.

De studentenorganisaties kijken dan ook met argusogen naar de experimenten die nu worden uitgevoerd met allerhande selectiemethoden. De kern van selectie is of het studenten oplevert die betere studieresultaten behalen of die een snellere studievoortgang hebben. Hier kan pas een goed beeld van gekregen worden als de studenten die aan dit experiment meedoen, hun diploma hebben gehaald. De huidige experimenten echter kosten heel veel geld en onderzoeken enkel de manier waaróp geselecteerd wordt. Op deze manier kan dus nooit bewezen worden of selectie wel echt nut heeft.

Het ISO en de LSVb roepen de kamerleden op staatssecretaris Mark Rutte om opheldering te vragen. Als men werkelijk geïnteresseerd is in de uitwerking van selectie, dienen er goede en betrouwbare experimenten te worden opgezet. Daar moet vervolgens dan ook de tijd voor worden genomen. De verstrekkende gevolgen die selectie kan hebben op de toelating van studenten verdienen gedegen onderzoek. De huidige experimenten voldoen daar niet aan. Selecteren van studenten is controversieel: laten we daar alsjeblieft voorzichtig mee omgaan! aldus de beide voorzitters.

Noot,