Politie Midden- en West Brabant

Politie Midden en West Brabant houdt grote hennepactie

TILBURG, 29 maart 2006

De politie van Midden en West Brabant heeft vandaag, woensdag 29 maart 2006 een grote regionale hennepactie gehouden. Bij deze actie, die een dag duurt, zijn 38 hennepkwekerijen, verspreid over de gehele regio ontmanteld. Er werden 28 personen aangehouden en 10.544 planten aangetroffen. De actie levert ook bruikbare informatie op voor lopende rechercheonderzoeken. Aan de actie, die tot laat in de avond zal doorgaan, nemen ruim 200 politiemensen deel. De politie werkt daarbij nauw samen met gemeenten, de Belastingdienst, Essent en een afvalverwerkingsbedrijf.

Aanpak hennepteelt

De hennepteelt wordt door de politie aangepakt omdat er in vele gevallen sprake is van diefstal van elektriciteit, brandgevaar en (stank)overlast. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband zijn te brengen met hennepkweek en dat de georganiseerde criminaliteit meer invloed krijgt. Voor de actie werd een regionale lijst van ruim 80 panden samengesteld aan de hand van onderzoek. Hierbij werd onder meer gekeken naar de tips, die bij de politie en Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) zijn binnen gekomen. Deze tips zijn gecombineerd met eigen recherche onderzoek en informatie van de deelnemende partners zoals Essent.

Georganiseerde criminaliteit

Korpschef Frans Heeres over de actie: Naast de stankoverlast en het brandgevaar van hennepkwekerijen is het strafbaar om hennep te kweken. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust omdat hennep legaal in de coffeeshop te verkrijgen is. Het aantal hennepkwekerijen dat we aanpakken in Midden en West Brabant neemt elk jaar nog toe. Bovendien zien we dat het aantal geweldsdelicten gerelateerd aan hennep ook stijgt. Voorbeelden daarvan zijn de moord op Tinka van Rooij, overvallen, bedreigingen en ripdeals. Het is daarom noodzakelijk om de criminele organisaties achter de hennepkweek aan te pakken. Dat is de reden dat we als regio vandaag groots, in nauwe samenwerking met partners, hebben ingezet op hennepkwekerijen. Naast de preventieve werking krijgen we op deze manier ook meer informatie tot onze beschikking die ons weer verder helpt in de aanpak van hennep.

Resultaten

District Bergen op Zoom

* 24 panden bezocht

* Van de 24 panden in 9 panden hennep aangetroffen: in totaal ongeveer 4000 planten

* 6 verdachten aangehouden

* Locaties uitgespitst naar plaatsen:

* 7 panden in Roosendaal (waarvan 5 schuurtjes, 1 woning, 1 loods)
* 2 panden in Bergen op Zoom (woonhuizen)

* 18 politiemensen, 3 medewerkers van Essent en een ruimploeg

District Breda

* 12 panden bezocht

* Van de 12 panden in 8 panden hennep aangetroffen: in totaal 2900 planten

* 9 verdachten aangehouden

* Locaties uitgesplitst naar plaatsen:

* 6 panden in Breda (woonhuizen)

* 1 pand in Strijbeek (loods)

* In 5 panden geen hennep aangetroffen

* 60 politiemensen, 2 medewerkers van de woningbouwvereniging, 3 medewerkers van Essent, een medewerker van de gemeente, drie ruimploegen

District Oosterhout

* 20 panden bezocht

* Van de 20 panden in 11 panden hennep (waarvan 10 woonhuizen) aangetroffen: in totaal 2711 planten

* 12 verdachten aangehouden (waarvan 1 voor heling i.v.m. aangetroffen gestolen fietsen)

* Locaties uitgespitst naar plaatsen:


* 1 pand in Kaatsheuvel

* 1 pand in Sprang-Capelle

* 4 panden in Waalwijk

* 1 pand in Oosterhout (loods)

* 1 pand in Dongen

In 1 pand een lading gestolen fietsen aangetroffen. Verdachte aangehouden voor heling en in het pand in Dongen werd ook een
vuurwapen en stroomstootwapen aangetroffen

In 2 panden was de kwekerij al geruimd en werden nog wel
hennepresten aangetroffen

54 politiemensen, 5 medewerkers van Essent, een ruimploeg, 1 sociaal rechercheur van de gemeente

District Tilburg

* 27 panden bezocht

* 10 hennepkwekerijen (waarvan 10 woningen en een bedrijfspand): in totaal 2883 hennepplanten. In het bedrijfspand waren 400 planten aanwezig.

1 verdachte aangehouden
Het gaat om woningen in Het Baarshof, de Pelikaanstraat, de
Bloemisterij, Arendlaan, Veluwestraat, Groeseindstraat,
Twentestraat, Hessen Kasselstraat. Het bedrijfspand lag aan de jan Truyenstraat;
In een growshop aan de Kapitein Hatterastraat werden 860 stekken in een growshop aangetroffen. Deze vondst was voor de burgemeester van Tilburg aanleiding om de sluiting van deze zaak te gelasten; 85 politiemensen en 40 medewerkers van andere diensten zoals Essent, de Gemeente, de Belastingdienst, het Brabants Afval Team, de woningbouwcoöperaties Tiwos en TBV.

Regionale acties

De actie maakt onderdeel uit van een serie regelmatig terugkerende controles. Tijdens die controles bundelt het Midden- en West Brabantse politiekorps haar krachten om meerdere probleemvelden in de samenleving aan te pakken. Daarbij kijkt de politie vooral naar delicten waar de burgers echt last van ondervinden. Juist die zaken waarover de inwoners van Midden en West Brabant regelmatig bij de politie klagen, worden aangepakt. Zo controleerde de politie de afgelopen maanden repressief rondom vuurwerk, verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook werd de actie Payday georganiseerd waarbij de politie openstaande geldboetes incasseerde. Verder stonden de zogenaamde korpsdagen in het teken van niet-handsfree bellen, (brom-) fietsverlichting en alcohol in het verkeer.

Auteur: Enny de Wit