Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 27 maart 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 27 maart 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Onderzoek nieuwsbrief 'GS deze week'Gedeputeerde Staten (GS) vormen het dagelijks bestuur van de provincie. GS vergaderen elke week. Na de vergadering verschijnt deze e-mail nieuwsbrief. De provincie Zuid-Holland is zeer geïnteresseerd in de lezers van 'GS deze week' en wat uw mening is over de nieuwsbrief. Ook horen we graag of u ideeën heeft voor verbetering van de nieuwsbrief. Het invullen van de vragenlijst kost u ongeveer vijf minuten.Ga direct naar het onderzoek.

Probleem huisvesting statushouders niet altijd op te lossen door provincieDe provincie Zuid-Holland kan gemeenten niet altijd 'taakverwaarlozing' verwijten als zij er niet in slagen het vastgestelde aantal statushouders te huisvesten. Dat schrijven GS in de halfjaarrapportage 'huisvestingstaakstelling statushouders 2005-2', aan minister Dekker van VROM. De provincie is eerste toezichthouder. Gemeenten hebben soms te maken met praktische problemen. Zo weigeren statushouders soms de hen aangeboden woning. Dit aspect is een steeds belangrijkere rol gaan spelen, zo blijkt uit het toenemende aantal opmerkingen van gemeenten hierover. Daarnaast gaat het bij de huisvesting steeds meer om eenpersoonshuishoudens, hetgeen ook een probleem vormt. Zeventien Zuid-Hollandse gemeenten hebben de taakstelling voor het huisvesten van statushouders gehaald. Drieëntwintig gemeenten hadden een deel van hun achterstand medio vorig jaar ingehaald. Negentien gemeenten hebben hun achterstand nog onvoldoende weten weg te werken.Lees de brief aan minister Dekker van VROM en het overzicht taakstellingen gemeenten op de website.

Veiligheidsagenda 2006Elk jaar stellen GS de veilgheidsagenda vast en leggen die voor aan Provinciale Staten (PS). De agenda is gemaakt om een geïntegreerd veiligheidsbeleid te kunnen maken. Het gaat om de bovenlokale veiligheid. De agenda is thematisch ingericht en besteedt onder meer aandacht aan waterveiligheid, ondergrondse veiligheid, risicocommunicatie oefenbeleid provinciale rampenorganisatie.Bekijk de Veiligheidsagenda 2006 op website.

Tweede partiële herziening Streekplan Zuid-Holland Oost voor de ZuidplasIn verband met de toekomstige grote ontwikkelingen in de Zuidplaspolder hebben GS de voordracht voor de 2e partiele herziening van het streekplan Zuid-Holland Oost voor vaststelling naar PS gestuurd. Tussen 2010 en 2020 komen er in de Zuidplaspolder 15.000 woningen, 200 hectare glastuinbouw en 125 hectare nieuwe bedrijventerreinen bij. Tussen 2020 en 2030 komen er nog eens 15.000 woningen en 175 hectare bedrijventerreinen bij. Het Intergemeentelijk Structuurplan is dit jaar in de gemeenteraden vastgesteld. De betrokken gemeenten zijn Gouda, Moordrecht, Zevenhuizen-Moerkapelle, Waddinxveen en Nieuwerkerk a\d\ IJssel. Waarschijnlijk nog dit jaar wordt een Regionale Ontwikkelingsautoriteit in het leven geroepen die verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van het programma. Op de grond die nodig is voor de geplande ontwikkeling is de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) van kracht. Dat betekent dat grondeigenaren die willen verkopen, hun grond eerst aan de gemeente moeten aanbieden. Voor de aankoop van grond is al eerder een publieke grondbank opgericht die inmiddels al zo'n 100 hectare heeft aangekocht.In deze grondbank participeren Zuid-Holland en Rotterdam ieder voor 40 procent en de Zuidplasgemeenten samen voor 20 procent.

Snelheidsvoorlichting aan automobilisten Gaat de provincie een campagne starten over de nieuwe belijning op provinciale wegen, waarmee aangegeven wordt wat de maximumsnelheid is? Zo luidt de kern van de vragen van de Statenleden Pool en Van Leeuwen (beiden PvdA). Het antwoord is dat de voorlichting erover al gestart is, maar geïntensiveerd wordt. De komende 15 jaar wordt de nieuwe belijning aangepast. Wanneer er nu nieuwe belijning komt gebeurt voorlichting met een persbericht en een achtergrondartikel. Daarnaast is tussen de drie regievoerders verkeersveiligheid (provincie Zuid-Holland, stadsgewest Haaglanden en Stadsregio Rotterdam) afgesproken gezamenlijkte communiceren over de zogenaamde essentiële veiligheidskenmerken. Het regionaal bureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland zal dit oppakken.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2000 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Hoe verder met de jeugdzorg in Zuid-Holland?GS willen de jeugdzorg versterken. Naast het wegwerken van de wachtlijsten gaat het erom de bureaucratie terug te dringen, het zicht op de kwaliteit en de resultaten van verleende zorg te vergroten en adequaat in te spelen op de vraag naar jeugdzorg ('zorg op maat'). Dat is de inbreng van GS voor de april-vergadering van de statencommissie Samenleving die geheel is gewijd aan jeugdzorg. Aan de orde komt de opbrengst van de Jeugdzorg-driedaagse die in februari jl. is gehouden. Daarnaast staat onder meer op de agenda: het project Doelrealisatie (presentatie over de resultaten van de verleende zorg), de vraag-aanbodanalyse (trends in de vraag naar jeugdzorg), de provinciale zorgplicht (nadere duiding van de wettelijke zorgplicht) en de halfjaarlijkse rapportage over de wachtlijsten bij Bureau jeugdzorg en bij de Zuid-Hollandse jeugdzorgaanbieders. Laatstgenoemde stukken zijn door GS vastgesteld en aan PS toegezonden.

Subsidies

Voor de verhoging van de fietsbrug A4 over de Oude Rijn bij Leiderdorp is een subsidie verleend van 35.000 euro in verband met nieuwe maten van het Recreatie Toervaart Net en de beleidsnota vaarwegen en scheepvaart. Het stadsgewest Haaglanden ontvangt een meerjarige projectsubsidie van 2,5 miljoen euro voor de regio Haaglanden in het kader van Regionale Agenda Samenleving 2006 - 2008. De Provinciale Samenwerking Jeugdzorg (PSJ) ontvangt een boekjaarsubsidie van 60.675 euro ten behoeve van de steunfunctie voor BJZ en de zorgaanbieders. DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan Holcim Betonproducten te Alphen aan den Rijn is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de geluidsvoorschriften uit de revisievergunning. Aan Optisport Spijkenisse BV zijn lasten onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van het besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden in zwembad Rivièra te Spijkenisse. Autosloperij Sport B.V. te Rotterdam krijgt lasten onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet bodembescherming.