FNV

Woensdag publieksvriendelijke acties in het openbaar vervoer

Woensdag 29 maart organiseert FNV Bondgenoten samen ABVAKABO FNV publieksvriendelijke acties in het openbaar vervoer. Tijdens een manifestatie op het Plein in Den Haag s middags overhandigt voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk een petitie aan de Vaste Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat.

De hele dag worden reizigers die zich solidair tonen met de actievoerders, in streekbussen niet gevraagd naar hun vervoerbewijs. De reizigers kunnen hun solidariteit tonen door een bon die in Metro, Spits en Volkskrant wordt afgedrukt, bij de streekbuschauffeur in te leveren. Ook kunnen reizigers een flyer laten zien die in treinen, bij streekbusstation Utrecht en bij Den Haag Centraal wordt verspreid.

In het stadsvervoer wordt ook actie gevoerd. De leden van ABVAKABO FNV zetten om 11:55 uur vijf minuten hun bus stil.

Op 29 maart wordt in de Tweede Kamer de evaluatie van de Wet Personenvervoer 2000 besproken. De wet gaat over de aanbesteding van het openbaar vervoer. Eén van de artikelen in de wet gaat over wat er met het personeel gebeurt als een concessie overgaat van het ene vervoersbedrijf naar een ander. Dat artikel, de zogenaamde personeelsparagraaf, vervalt per 1 januari 2010. Het kabinet wil de paragraaf niet verlengen. Als dat gebeurt, wordt het personeel van vervoersbedrijven bij overgang van een concessie vogelvrij. Dit komt voornamelijk omdat de Wet Overgang Onderneming bij aanbestedingen niet van toepassing is, omdat een overgang van concessie geen overgang van onderneming is. De personeelsparagraaf is nodig om de overgang van personeel met behoud van arbeidsvoorwaarden te regelen en schrappen ervan betekent voor veel chauffeurs onzekerheid over hun baan.

Wat? Uitdelen flyers aan reizigers

Waar? Streekbusstation nabij Utrecht centraal en bij station Den Haag centraal

Wanneer? Woensdag 29 maart, 7:30 uur 9:00 uur.

Wat? Vijf minuten stadsbussen stil

Waar? Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Maastricht.

Wanneer? Woensdag 29 maart. 11:55 uur

Wat? Manifestatie op het Plein, Den Haag

Waar en Wanneer? Woensdag 29 maart, draaiboek: 13:00 uur verzamelen op Malieveld, 13:15 start tocht naar het Plein, 13:45 uur aanbieden petitie + sprekers.

In het openbaar vervoer werken ongeveer 50.000 mensen.
---