Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Doorbraak maakt medewerkers Op (leef)tijd inzetbaar

Succesvolle methode gaat van start

Utrecht, 7 maart 2006 NIZW Beroepsontwikkeling en TNO ondersteunen verpleging en verzorgingshuizen en de thuiszorgorganisaties bij het inzetbaar houden van hun medewerkers. Ze doen dit met het doorbraakproject Op (leef)tijd inzetbaar. Het doel van dit project is dat medewerkers breder inzetbaar zijn en langer doorwerken, maar wel op een gezonde manier met werkplezier en optimale productiviteit. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid financiert voor een belangrijk deel dit project.

Het personeelsbestand in Nederland veroudert gestaag. De branches verpleeg- en verzorging en de thuiszorg hebben te maken met een hoge werkdruk en een hoog ziekteverzuim. Dit alles leidt tot minder direct inzetbare medewerkers. Daarentegen neemt de vraag naar medewerkers in de zorg alleen maar toe, vanwege een groter beroep op de zorg door diezelfde vergrijzing! Het blijkt moeilijk te zijn de kennis en ervaring van de werknemer te behouden binnen de organisatie. Werknemers (oud én jong) zoeken motivatie en weten niet meer waar hun ambities liggen. Aandacht voor de betekenis van leeftijd en inzetbaarheid van de werknemer is dus hard nodig.

Doorbraakmethode
Een van de kenmerken van de Doorbraakmethode is dat het een verbetermodel is met kortdurende cycli van veranderingen. De teams stellen hun eigen doelen. Deze doelen stellen ze op naar aanleiding van ideeën die ze opdoen op de bijeenkomsten. Het gaat met nadruk niet om grootschalige omslagtrajecten. Het is een opeenvolging van kleine experimenten, waarbij instellingen veranderingen doorvoeren die elders effectief zijn gebleken.

Bijeenkomst
Verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorgorganisaties die meer willen weten over het onderwerp leeftijdsbewust personeelsbeleid en daar binnen hun organisatie mee willen gaan werken, zijn van harte welkom op de laatste voorlichtingsbijeenkomst op 30 maart 2006 in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.nizw.nl/beroepsontwikkeling.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling