Wageningen Universiteit

Afscheid Iteke Weeda, relatiesociologe

Op donderdag 30 maart 2006 neemt prof.dr.ir. Iteke Weeda afscheid als universitair hoofddocent sociologie. Zij is een van de meer bekende docenten van Wageningen Universiteit. In de uitnodiging voor relaties en studenten staat vermeld: "Met dit vertrek raakt de leerstoelgroep Rurale Sociologie niet alleen een inspirerende en door studenten zeer gewaardeerde hoofddocent sociologie kwijt, maar ook een markante relatiesociologe die landelijke bekendheid geniet."

UITNODIGING
Iteke Weeda geeft haar afscheidscollege van 15.45 - 17.15 uur in de Hofsteezaal van De Leeuwenborch (gebouw 201), Hollandseweg 1, 6706 KN Wageningen. Journalisten die belangstelling hebben om het college bij te wonen, zijn hiervoor van harte welkom. Wel wordt hen in verband met de verwachte belangstelling dringend gevraagd zich daarvoor bij ondergetekende te melden. Dan kan er voor een gereserveerde plaats worden gezorgd.

COLLEGE
In haar afscheidscollege 'De kracht van het Vrouwelijke in mens en maatschappij' zal Weeda op basis van belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen de onderwerpen toelichten die ze de afgelopen decennia heeft onderzocht: communebewegingen en groepswonen; huwelijk en echtscheiding; vriendschap, intimiteit en erotiek in het persoonlijke leven en op het werk; spiritualiteit en wetenschap; en communicatie, emotionele intelligentie en intuïtie. Rode lijn in die ontwikkelingen is volgens haar: de veranderende man-vrouw (m/v)-identiteiten. Specifiek besteedt zij aandacht aan de m/v-communicatie met de soms pijnlijke en vaak ook komische misverstanden, de wederzijdse leerervaringen, en de kracht van integratie van beide polen voor het persoonlijke en maatschappelijke leven.

Een van haar stellingen is "Het ondergewaardeerde vrouwelijke denken is onmisbaar in een informatiemaatschappij; kennis en ontwikkeling van dit type denken moeten dan ook krachtig gestimuleerd worden in het onderwijs en arbeidsleven." Bij het m-denken en het v-denken gaat het niet om 'hard' en 'soft', maar om een andere manier van informatie verwerken. Voor de selectie en het bijeenbrengen van een overdaad aan informatie is de intuïtie (v) onmisbaar. Zij werkt snel en de ratio (m), die veel trager werkt, dient haar te ondersteunen om onzuivere ingevingen weg te werken. Het lineaire oorzaak-gevolg denken (m) en het associatieve denken in complexe samenhangen (v) bevruchten elkaar; innerlijk weten en uiterlijk meten werken op die wijze samen.

BUNDEL
Ter gelegenheid van haar afscheid van Wageningen Universiteit verschijnt een bundel van haar hand: 'Liefde in vele facetten'. Het betreft een aanvulling op haar eigen ideeën zoals ze die presenteerde in 1986 in het boek 'Over liefde gesproken'. In de tussenliggende twintig jaar heeft ze de diepere betekenis van liefde onderzocht.

CONTACT
Iteke Weeda is voorafgaand en na haar afscheidscollege bereikbaar op tel. 0317 48 33 62, e-mail: iteke.weeda@wur.nl.

Met vriendelijke groeten,
Bouke de Vos
Pers- en wetenschapsvoorlichting
Wageningen Universiteit en Researchcentrum
T: 0317 480 180
M: 06 53 524 854
www.wur.nl