Provincie Noord-Holland

3/23/2006

Onderwerp

Weekend+afsluiting Nieuwe Schermerweg

Carla van Twuijver

Van donderdagavond 30 maart 22.00 uur tot maandagochtend 3 april 5.00 uur is de Nieuwe Schermerweg tussen de N242 en de kruising Saturnusstraat/Edisonweg in beide richtingen voor het verkeer afgesloten.

De provincie Noord-Holland voert de volgende werkzaamheden uit: De bouw van een nieuwe fietstunnel onder de Nieuwe Schermerweg.
De reconstructie van de Nieuwe Schermerweg tussen de Kraspolderbrug en de N242.
De aanleg van het tijdelijke kruispunt Nieuwe Schermerweg en van de toekomstige op- en afrit van de N242.
Een tiental meters in westelijke richting verleggen van het kruispunt N242/Noordervaart (N243)/Omval.

Deze afsluiting is ingrijpend voor het verkeer. De provincie Noord-Holland heeft er daarom voor gekozen dit weekend optimaal te benutten. Zoveel mogelijk werkzaamheden aan de Nieuwe Schermerweg worden gecombineerd uitgevoerd. Door de weg voor het verkeer af te sluiten kan er veiliger en doelmatiger worden gewerkt. Door de werkzaamheden te combineren en in een lang weekend uit te voeren, is de overlast voor de weggebruikers op andere momenten minder. Zonder deze weekend+ afsluiting is een maandenlange periode met wegomleggingen en wegversmallingen nodig. Dit zorgt op doordeweekse dagen voor grote overlast.

Op N242 in beide richtingen één rijstrook afgesloten Daarnaast is op zaterdagavond 1 april vanaf 20.00 uur tot maandagochtend 3 april om 5.00 uur op de N242 in beide richtingen één rijstrook afgesloten. Het betreft het weggedeelte tussen de Leeghwaterbrug/N244 en ca. 1 km noordelijk van de Noordervaart. Deze afsluiting is noodzakelijk om het kruispunt N242/Noordervaart (N243)/Omval te kunnen verleggen. Het verkeer rijdt dan in beide richtingen wisselend over de noord- en zuidbaan. Op de kruisingen van de N244/Westdijk en Noordervaart (N243)/Omval met de N242 staan tijdelijke verkeerslichten en regelen verkeersregelaars het doorgaande verkeer. Zondag 2 april is in Alkmaar koopzondag. Wellicht is de N242 dan drukker dan een gemiddelde zondag. In combinatie met minder rijstroken kan het verkeer op de N242 enige vertraging ondervinden.

Regio Alkmaar blijft bereikbaar
Tijdens de weekendafsluiting kan het verkeer vanaf de N242 niet rechtstreeks via de Nieuwe Schermerweg naar Oudorp of de binnenstad rijden. Het verkeer kan via het lokale wegennet zijn bestemming bereiken. De omleidingsroutes zijn met borden aangegeven. De gemeente Alkmaar voert werkzaamheden uit op de Zeswielen. Deze weg is, alleen gedurende het weekend als omleiding beschikbaar voor het verkeer dat vanaf de N508 via de Hertog Aalbrechtweg de stad in rijdt. Het verkeer dat de stad uit wil rijden, maakt gebruik van de omleidingen via de Vondelstraat of de Helderseweg. De Omval blijft gewoon bereikbaar. Dat geldt ook voor de bedrijven Alkmaarse Poort en tuincentrum Ranzijn die dicht bij de werkzaamheden liggen. Andere gebieden en bedrijven zoals Boekelermeer, Beverkoog, Overdie en Intratuin blijven in dat weekend prima bereikbaar.

Fietsers
Ook fietsers krijgen tijdens de weekend+ afsluiting te maken met een omleiding. De fietsroute over de Schermerdijk is tussen de Kerkbrug en de Korte Schermerdijk afgesloten. Het fietsverkeer wordt omgeleid via de Kerkburg, de Saturnusstraat en de Nieuwe Schermerweg. Bij de N242 wordt de kruising bij de Noordervaart aangepast. De oversteek voor de fietsers wordt verplaatst naar de andere zijde van de Noordervaart. Fietsers worden tijdens het weekend begeleid door verkeersregelaars als zij de N242 willen oversteken.

Volg de werkzaamheden op internet
Tijdens de weekend+afsluiting bouwt de provincie Noord-Holland de eerste fietstunnel van de reconstructie N242. Deze fietstunnel is grotendeels in de fabriek voorbereid. De losse tunnelelementen worden tijdens het weekend op hun plaats gezet en onderling bevestigd. Speciaal voor deze gebeurtenis stelt de provincie Noord-Holland u in de gelegenheid gedurende het gehele weekend op internet de werkzaamheden in beeld te volgen.
Via de website (www.noord-holland.nl/n242) kunt u toegang krijgen tot deze beelden.