Studenten ontwikkelen bedrijvigheid uit publieke patenten

Rsm erasmus university

Rotterdam, NL ( 23 maart, 2006). Samenwerking tussen studenten van RSM Erasmus University en studenten van de TUDelft, resulteert in tientallen plannen voor levensvatbare innovatieve bedrijvigheid.

Op 30 maart presenteren zes teams van de studies BA/Bedrijfskunde (RSM) en Industrieel Ontwerpen (TUDelft), hun plannen tijdens een bijeenkomst op het Ministerie van Economische Zaken. Minister Brinkhorst geeft aan het eind van de bijeenkomst zijn visie op het belang van initiatieven die studenten uitdagen werk te maken van hun plannen.

De afnemende innovatiekracht van de Nederlandse economie wordt in belangrijke mate veroorzaakt doordat te weinig mensen het initiatief nemen om bedrijven te starten, of om bestaande bedrijven uit te bouwen. Onderzoek van onder andere EIM toont aan dat de bedrijven die wel doorbreken vaak op basis van technologische innovatie een uitzonderlijke concurrentiepositie hebben verworven. De afgelopen jaren heeft de Nederlandse overheid enkele miljoenen geïnvesteerd in stimulering en ondersteuning van innovatief ondernemerschap.

Ieder jaar verzorgd RSM Erasmus University twee vakken waarin studenten op zoek gaan naar de economische potentie van octrooien die eigendom zijn van Nederlandse universiteiten en/of onderzoeksinstituten als TNO en ECN. In het ene vak staat het ontwikkelen van nieuwe bedrijvigheid voor bestaande bedrijven centraal. In het andere vak werken de studenten aan de start van een nieuw bedrijf.

Een groep van 80 studenten van RSM Erasmus University die zich hadden aangemeld voor een van deze twee vakken, ondersteund door studenten van de TUDelft heeft de afgelopen 11 weken geprobeerd om plannen voor levensvatbare en vernieuwende bedrijvigheid uit twee werken.

Dat de projecten ook echt potentie hebben blijkt niet alleen uit het gegeven dat er jaarlijks daadwerkelijk nieuwe bedrijvigheid uit voorkomt, maar ook uit de gretigheid waarmee de kennisinstellingen de studenten in staat stellen de potentie van hun octrooien te achterhalen. Daarbij komt het regelmatig voor dat voor een enkel patent meerdere toepassingen gevonden worden.

De bijeenkomst wordt gehouden op 30 maart van 12.00 tot 17.00 uur op het Ministerie van Economische Zaken.

De pers is van harte uitgenodigd op deze afsluitende bijeenkomst.

Voor meer informatie over dit evenement of dit bericht kunt u contact opnemen met Henric van Ginkel: hginkel@rsm.nl of +10 (10) 408 1831.