Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 27 maart 2006 vl/jvdm/ca



Tentoonstelling 'Inpakken en Wegwezen';Emigratie van Nederlanders naar Australië (1947 - 1963)

Nonja Peters opent op donderdag 30 maart 2006 om 16.30 uur de tentoonstelling ?Inpakken en Wegwezen? in de Statenpassage van het gebouw van de Tweede-Kamergebouw.
De tentoonstelling brengt de ervaringen van Nederlandse emigranten naar Australië in beeld. Nonja Peters is directeur Migratie, Etniciteit, Vluchtelingen en Staatsburgerschap van de Curtin Universiteit in Perth. Zij is bovendien een van de eerste Nederlandse emigranten naar Australië en auteur van het boek ?The Dutch down under 1606-2006?.

De tentoonstelling ?Inpakken en Wegwezen? geeft aan de hand van foto?s, brieven, affiches en filmbeelden inzicht in de beweegredenen van de ruim 150.000 Nederlanders die in de jaren veertig, vijftig en zestig naar Australië vertrokken.
Daarnaast is er aandacht voor de opvang en integratie van deze emigranten in de Australische samenleving. Net iedereen ging een gouden toekomst tegemoet. Armoede, taalproblemen, huisvesting en niet te vergeten heimwee zorgden voor een moeilijke start in dit land, dat in vele opzichten tegengesteld was aan Nederland.
?Inpakken en Wegwezen? schetst een beeld van deze emigratiegolf uit de recente geschiedenis van ons land.

Primeur op deze tentoonstelling is een elektronische database met de emigratiekaarten van tienduizenden Nederlanders. Op deze kaarten werden behalve familie en naam van het schip, ook de datum van vertrek vermeld.

De database is samengesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Nationaal Archief en is vanaf
30 maart 2006 te raadplegen via www.nationaalarchief.nl .

Het Nationaal Archief organiseert voorafgaand aan de tentoonstelling op donderdag 30 maart 2006 om 10.30 uur een symposium in de Oude Zaal van het Tweede-Kamergebouw over deze nieuwe database voor emigranten. Drie thema?s uit de relatie tussen beide landen staan daarbij centraal: ?De eerste contacten tussen Nederlanders en Aboriginals?, ?De relatie Nederland en Australië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog? en ?De Nederlandse migratie vanuit Nederlands en Australisch Perspectief?.

In 1606 deed het VOC-schip de Duyfken, als eerste Europees schip, het onbekende Zuidland aan, Australië. Om dit te vieren zijn er in 2006 in Nederland en Australië diverse activiteiten georganiseerd, zoals tentoonstellingen, lezingen, symposia en uitwisselingen op het gebied van sport, cultuur en wetenschap. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op
www.nederland-australie2006.nl

Praktische informatie
De tentoonstelling is van 31 maart 2006 tot en met 27 oktober 2006 op werkdagen gratis te bezoeken van 10.00 uur tot 17.00 uur, bezoekadres Lange Poten 4. Belangstellenden kunnen om een legitimatie worden gevraagd.
Bezoekers krijgen een geschiedeniskrant met als thema emigratie aangeboden. De krant is samengesteld door Anno, meer informatie over Anno treft u aan op www.Anno.nl