29
30
31
/> Maart 2006

Nationaal Archief viert 400 jaar Nederland-Australië Symposium op 30 maart en een nieuwe database over emigranten Met een symposium en de lancering van een nieuwe historische database over emigranten viert het Nationaal Archief op 30 maart in Den Haag de eeuwenoude relatie tussen Nederland en Australië. Dit jaar is het 400 jaar geleden, dat schipper Willem Jansz. van VOC-schip `het Duyfken' als eerste Europeaan de kust van Australië in zicht kreeg. Afbeelding Symposium
`Vier eeuwen Nederlands-Australische relaties' is de titel van het symposium dat het Nationaal Archief op 30 maart houdt. Drie thema's uit de relatie tussen beide landen staan daarbij centraal: `De eerste contacten tussen Nederlanders en Aboriginals', `De relatie Nederland en Australië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog' en `De Nederlandse migratie vanuit Nederlands en Australisch perspectief'.

Evenwichtig
Om tot een evenwichtig beeld te komen van de betrekkingen tussen beide landen geven zowel Nederlandse als Australische sprekers elk hun visie op het onderwerp.

Scheepsjournaal
Het symposium zal een extra feestelijk tintje krijgen doordat de ambassadeur van Australië, Stephen Brady, het eerste exemplaar in ontvangst zal nemen van de heruitgave van Abel Tasmans beroemde scheepsjournaal over zijn ontdekkingsreis naar het Tasmanië en Nieuw-Zeeland uit 1642/43.

Nieuwe database emigranten
Naast twee lezingen over emigratie naar Australië tijdens het symposium en een korte film, is aansluitend in de bezoekershal van de Tweede Kamer opening van de tentoonstelling `Inpakken en wegwezen' over de naoorlogse emigratiegolf naar Australië.

Primeur
Primeur op deze tentoonstelling is een database met persoonlijke gegevens van ruim 50.000 Nederlanders die zijn geëmigreerd. Deze gegevens zijn afkomstig van de Nederlandse consulaten in Australië. Vanaf 1946 hielden zij zogeheten emigratiekaarten bij. Op deze kaarten werden behalve naam, datum van vertrek en schip ook allerlei gegevens genoteerd over de familie.

Zoeken
Vanaf 30 maart is het mogelijk om via www.nationaalarchief.nl in deze database te zoeken naar familieleden die zijn geëmigreerd, zo is bijvoorbeeld te achterhalen wanneer en met welk schip men vertrok. Het Nationaal Archief heeft de database in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken gemaakt.

Roots
Het doel van de database is om emigranten en hun familie in Nederland en Australië te ondersteunen en stimuleren bij het zoeken van hun 'roots'. De achtergrondinformatie en de namen in de database dienen als ingang, vertrekpunt en inspiratiebron voor verder historisch onderzoek van de eigen (familie)geschiedenis.

Informatie
Het symposium wordt 30 maart van 10.30 - 16.30 uur gehouden in de Oude Zaal van de Tweede Kamer