Llink


Daughters of the Canopy

uit de serie LLiNK Docu op ned3

LLiNK docu volgt vrouwen in hun strijd voor het tropisch regenwoud

Als het bos verdwijnt, verdwijnt alles, zo verklaart Gloria. Vijftien jaar geleden verkochten dorpshoofden de gemeenschapsgrond van haar dorp in het Amazone-gebied. Nu is er niets over. Jaarlijks verdwijnt 17.000 vierkante kilometer van tropisch regenwoud als sneeuw voor de zon. Het woud wordt gekapt ten behoeve van de houtindustrie of moet plaats maken voor grote veeboerderijen. De massale boskap is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar bedreigt ook de levenswijze van ruim 20 miljoen inwoners van de Amazone.

De vrouwen van de Amazone hebben zich daarom georganiseerd. Zij willen het woud redden van de kettingzaag. In een door mannen gedomineerde samenleving wordt dit verzet niet altijd in dank afgenomen.

In het dorp van Gloria en Vanjoca is het bestaan moeilijk. Toen de mannen van het dorp vijftien jaar geleden de gemeenschapsgrond verkochten, was het geld al snel op en bleven de bewoners berooid achter. Nu het bos weg is, vallen er geen vruchten meer in de rivier, waardoor er geen vissen meer zijn, vertelt Gloria. We dachten dat we een beter leven zouden krijgen door het hout te verkopen, maar nu lijkt het er meer op dat we ons leven hier kwijtraken., aldus Vanjoca. We realiseerden ons de waarde van het bos niet en nu is het te laat.

Botanist
Patricia Shanley probeert de bewoners van de Amazone de waarde van de Amazone in te laten zien. Ze verkopen een boom voor 2 dollar, terwijl de jaarlijkse fruitoogst 60 dollar kan opleveren. Als mensen zich de economische waarde van het regenwoud realiseren, dan zullen ze dit niet meer doen.
Tot verrassing van iedereen besloot Shanley de bewoners van de Amazone op te voeden via vrouwen. Vrouwen denken beter na over de toekomst, vindt Shanley. Nu voeren veel vrouwen in groepen actie voor het behoud van het regenwoud.

De betrokkenheid van vrouwen bij het behoud van het regenwoud heeft ook gevolgen voor de traditionele maatschappij. Vroeger was het huis te klein als ik naar de plaatselijke vrouwengroep ging, vertelt Dona Maria. Maar inmiddels probeert haar man haar niet mee tegen te houden. Ook krijgen de vrouwen meer waardering voor zichzelf. In het verleden vroegen onze mannen nooit naar onze mening en wij hielden onze mond. Dat is nu voorbij, vertelt Donna Ana.

afleveringen

Daughters of the Canopy
do 30 maart 2006 van 00:05 uur tot 00:55 uur op NED3