Universiteit Twente

Nederland laat in Brussel kansen liggen

De Nederlandse overheid laat in Brussel kansen liggen om het beleid van de Europese Unie te beïnvloeden. Dit is een van de conclusies uit het proefschrift `Going Europe or Going Dutch - How the Dutch Government shapes European Union Policy' van Mendeltje van Keulen. De bestuurskundige promoveert donderdag 30 maart aan de faculteit Bedrijf, Bestuur en Technologie van de Universiteit Twente.

Van Keulen (30) constateert in haar proefschrift dat Nederland zich op ambtelijk niveau wèl inspant in Brussel, maar dat de politiek zich relatief afzijdig houdt. Initiatieven gericht op de Europese Commissie en het Europees Parlement worden door de Haagse ministeries niet onderling afgestemd. De Europa-coördinatie komt in de praktijk neer op informatie-uitwisseling. Zo kan het gebeuren dat de gevolgen van Brusselse besluiten te laat worden gezien, zoals onlangs bij de problemen rond de regels voor Europese luchtkwaliteit.

Een van de weinige strategische elementen in het Nederlandse EU-beleid op dit moment lijkt de nadruk op de kosten en lasten van het EU-lidmaatschap te zijn. Pas op het moment dat er grote financiële belangen spelen, worden in Den Haag Brusselse besluiten strategisch voorbereid. In het proefschrift betoogt Van Keulen dat het een overheid van een klein land (zeker in een Unie van 25 of meer lidstaten) past om realistische ambities te hebben. Den Haag zou op basis van een strategische belangenafweging beter na kunnen denken over de keuze `Going Europe' of `Going Dutch'.

Van Keulens proefschrift biedt ambtenaren en politici een handleiding voor de totstandkoming van een nationaal Europabeleid. De Europese besluitvorming maakt zij inzichtelijk aan de hand van de besluiten tot liberalisatie van de Europese gasmarkt en de totstandkoming van een richtlijn over patenten op biotechnologische uitvindingen.

Mendeltje van Keulen studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Zij is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Europese Studies Programma van Instituut Clingendael en aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid,

Noot voor de pers:
Meer informatie over het promotieonderzoek is verkrijgbaar bij Mendeltje van Keulen, tel. 070 - 374.66.32, e-mail: mkeulen@clingendael.nl.

`Going Europe or Going Dutch - How the Dutch Government shapes European Union Policy' (ISBN 90 5356 874 3), is een uitgave van Amsterdam University Press. Voor meer informatie of een recensie-exemplaar neemt u contact op met Marjan Wynia of Ebisse Wakjira van de afdeling Marketing via 020 530 71 87 of marketing@aup.nl.
De promotieplechtigheid vindt plaats op donderdag 30 maart om 16.45 uur in zaal 2 van gebouw De Spiegel, Universiteit Twente. Promotores zijn prof.dr. J.H. de Wilde en prof.dr. J.J.A. Thomassen; copromotor is prof.dr. J.Q.Th. Rood.

Top
Laatst gewijzigd op 28-03-2006 14:52:35 door Webmaster