Joost Teunissen hoogleraar staats- en bestuursrecht

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland heeft dr. mr. J.M.H.F. (Joost) Teunissen benoemd tot hoogleraar bij de faculteit Rechtswetenschappen. Hij zal invulling geven aan de leerstoel hoogleraar in het recht, in het bijzonder het staats- en bestuursrecht. Het gaat om een fulltime aanstelling.

Teunissen (Gennep, 1954) behaalde in 1983 als extraneus zijn doctoraal examen Nederlands recht, hoofdrichting staats- en bestuursrecht, aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij is werkzaam geweest voor enkele gemeenten, en gedurende een periode van meer dan vijf jaar bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Namens de VNG was hij onder andere lid van de staatscommissie algemene regels van bestuursrecht, die de Algemene wet bestuursrecht heeft voorbereid. Van 1987 tot september 2001 was Teunissen als universitair hoofddocent verbonden aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. Aan deze universiteit promoveerde hij in 1996 cum laude. In zijn dissertatie 'Het burgerlijk kleed van de Staat' onderwierp hij de gebruikmaking door de overheid van het burgerlijk recht aan een kritisch onderzoek vanuit onder andere rechtstheoretische, rechtshistorische en rechtsfilosofische invalshoeken. Vanaf september 2001 is Teunissen als universitair hoofddocent werkzaam bij de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit Nederland. Teunissen is woonachtig in Bunde.

Naast zijn werk als universitair hoofddocent treedt Joost Teunissen regelmatig op als adviseur voor diverse gemeenten en is hij redactielid van een aantal juridische uitgaven, waaronder het bestuursrechtelijk tijdschrift 'De Gemeentestem'. Hij maakt deel uit van diverse commissies, waaronder de ambtelijke VNG-commissie voor Ruimtelijke Ordening en de commissie voor bezwaarschriften van de gemeente Brunssum (als voorzitter). In de loop der jaren zijn tal van artikelen, publicaties en annotaties van zijn hand verschenen over onderwerpen op het terrein van onder meer het algemene bestuursrecht, het ruimtelijke ordeningsrecht, de woningwet, het milieurecht, handhaving en gemeentelijke regelgeving. Over deze onderwerpen geeft Teunissen regelmatig cursussen en lezingen. Recentelijk schreef hij het Handboek Milieurecht, dat verscheen bij uitgeverij Berghauser Pont Publishing.