Politie Gelderland-Midden

West-Veluwe Vallei

---

Politie Ede laat jongeren trainingscentrum zien
Publicatiedatum: 30-3-2006 9:59:30

De politie in Ede heeft woensdagavond een groep van circa 25 jongeren een excursie aangeboden naar haar trainingscentrum in Elst. De excursie is onderdeel van het integrale jeugdproject in de gemeente Ede, waar de politie ook aan meedoet. Maar Ton Mol en Wily Helmond (respectievelijk unitchef en projectleider) zien nog andere mogelijkheden: jongeren enthousiasmeren voor een baan bij de politie.

Ton Mol: "De kracht van het integrale project in onze gemeente is de aanpak. Niet alleen maar repressief optreden, maar ook stimuleren en motiveren. Door jongeren deze excursie aan te bieden, hebben we een prachtige kans om hen ook voor te lichten over het werk van de politie."

Vernieuwende tactieken
Het gezelschap wordt flink aan het werk gezet. In de praktijkstraat bijvoorbeeld. Waar ze zelf - uitgerust als echte politieagent (met oefenmaterialen) - lastige praktijkcases rond een buurtsuper moeten oplossen. De les eerder die middag in de dojo met handboeien en gebruik van pepperspray komt daarbij direct goed van pas, want de lastige klant (gespeeld door heuse acteurs), blijken niet op voorhand bereid de instructies van de politie op te volgen. Wily Helmond: "En dan zie je fantastische dingen gebeuren. Bijna vernieuwende tactieken ontstaan. Bij één van de jongens bijvoorbeeld, die de lastige klant in de winkel steevast benaderd met de opmerking "He lelijkerd". Of de jongen die een aangehouden verdachte laat weten dat alles wat hij zegt, tegen hem kan worden gebruikt. Ik zie dat op TV ook wel gebeuren, maar in de praktijk passen we deze vernieuwende tactieken toch niet zo toe."

Hoogtepunt
De jongeren hebben het geweldig naar hun zin. Begeleid door de politiemensen uit hun eigen wijk, spelen zij hun rol met verve. Hoogtepunt voor velen is een optreden op de schietbaan. Met een laserwapen worden ze serieus acteur in een film, waar adequaat politieoptreden wordt gevraagd. En dat is elke keer weer anders. Het blijkt niet mee te vallen om af te wegen of je moet schieten of de pepperspray gebruiken. Mol en Helmond zijn tevreden over de excursie en hebben de indruk dat ze zeker heeft bijgedragen aan het project. Of er binnenkort weer zo"n excursie komt is nog niet duidelijk. "Dat heeft te maken met allerhande ontwikkelingen binnen het integraal gedragen project. Als daar op enig moment aanleiding toe is, zullen we zeker weer een soortgelijk initiatief willen organiseren", aldus Helmond.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden
district West-Veluwe Vallei
Harry Munniksma
0318 - 688 221