Politiebond ACP

Keuzes maken rondom spaarloon Helaas is het nog niet mogelijk om over de levensloopregeling bij de politie nadere informatie te geven. Wij zijn over dit onderwerp nog steeds in gesprek met de minister. Omdat er toch enkele wettelijke keuzemomenten aankomen zetten we wel enkele zaken op een rij.

Keuze levensloop of spaarloon

Iedereen moet vóór 1 juli 2006 een keuze hebben gemaakt. Je kiest voor levensloop of voor spaarloon of je kiest voor geen van beiden. Als je kiest voor levensloop moet je het spaarloon stopzetten. Je mag namelijk niet aan beide regelingen tegelijk deelnemen. Ook als je vorig jaar je spaarloon nog niet hebt stopgezet en je dus in 2006 geld op de spaarloonrekening gestort hebt kun je toch nog deelnemen aan levensloop. Je moet dan alsnog je spaarloon stopzetten. Ook moet het geld dat in 2006 is gespaard op de spaarloonregeling worden teruggestort naar het korps. De uitvoerder van de spaarloonregeling moet daar aan meewerken.

Het korps dient de terugstorting aan de medewerker als loon uit te betalen. Dit alles moet vóór 1 juli a.s geregeld zijn. Omdat deze operatie nogal wat administratieve werkzaamheden geeft zal jouw korps hiervoor een uiterste datum aangeven. Ons advies is om een en ander in ieder geval vóór 15 mei te regelen. Op deze manier kan de terugstorting nog plaats vinden bij het salaris van juni en is alles voor 1 juli geregeld.

Spaarloon en lijfrente

Diverse collegas hebben gevraagd of de terugstorting ook mogelijk is als de in 2006 gespaarde bedragen voor spaarloon al zijn gedeblokkeerd. Bijvoorbeeld de betaling van een lijfrentepremie. Dit kan inderdaad. Door het ministerie van financiën is aangegeven dat de werkgever alsnog het totaal van het in 2006 gespaarde bedrag voor spaarloon als belast loon bij de werknemer in rekening mag brengen. Dit kan eenvoudig plaatsvinden door het in 2006 gespaarde bedrag bij het fiscale loon te tellen. Let wel: dit moet dan ook weer vóór 1 juli! Door deze constructie wordt vermeden dat alle betrokken partijen geld naar elkaar moeten overboeken.

Na 1 juli

Indien je het spaarloon reeds hebt stopgezet en je voor 1 juli niet hebt gekozen voor levensloop is het alsnog mogelijk om later in 2006 deel te nemen aan de spaarloonregeling. Immers het is zelfs mogelijk om het totale bedrag ( 613,-) voor spaarloon op 31 december te storten. Dus mocht je 30 juni de keus hebben gemaakt (nog) niet deel te nemen aan levensloop dan kun je, wanneer je dat wilt, na 1 juli nog stortingen doen in je spaarloonregeling. Voor het maximale fiscaal vrijgestelde bedrag moet je dan echter wel een hoger bedrag per maand laten storten. Je hebt immers (de eerste) zes maanden niet deelgenomen aan de spaarloonregeling en dus nog niets ingelegd.

Geld sparen

Spaarloon is op een aantrekkelijke wijze geld sparen via de werkgever. Je spaart een brutobedrag wat na 4 jaar vrijkomt zonder dat je daar loonbelasting over hoeft te betalen.

Voor de spaarloonregeling geldt een maximaal belastingvrij bedrag van 613 per kalenderjaar. Het is mogelijk dit jaarbedrag over het jaar verdeeld te sparen, bijvoorbeeld maandelijks 1/12 deel, of om het jaarbedrag in één keer te sparen. Bijvoorbeeld bij de uitbetaling van het vakantiegeld. Indien je besluit te starten met de levensloopregeling kun je geen geld meer storten in de spaarloonregeling. Je mag namelijk niet tegelijk van beide regelingen gebruik maken.

Vrije tijd sparen

Levensloop spaart voor vrije tijd. Je kunt deze vrije tijd gebruiken om eerder te stoppen met werken, een reis te maken of voor een ziek familielid te zorgen (mantelzorg). Er zitten wel een aantal voorwaarden aan. De levensloopregeling kun je het beste vergelijken met de regeling verlofsparen die er nu bij de politie is. Je spaart met de levensloopregeling alleen tijd, in plaats van geld. Met het gespaarde tegoed kun je verlof financieren. Je krijgt dan geld uitgekeerd tijdens de periode dat je niet werkt. Dit geld komt uit je "eigen" (levensloop)spaarpot. Als je kiest voor levensloop kun je niet (meer) meedoen aan de spaarloonregeling.