Gemeente Amerongen


Stichting Buurtpreventie Maarn-Maarsbergen: Dieven laten gecertificeerde woningen links liggen

Volgens politiegegevens is het aantal woninginbraken in Maarn-Maarsbergen in 2005 tot 24 gedaald (het jaar 2004 telde nog 33 woninginbraken). Daarentegen is het aantal diefstallen uit de auto gestegen van 39 naar 43, het aantal fietsdiefstallen van 38 naar 55 en het aantal vernielingen van 24 naar 49.

Opvallend is dat alle woninginbraken hebben plaatsgevonden in woningen die niet gecertificeerd zijn volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hoe gingen de dieven te werk? Daarover heeft Bertus van Holland, de wijkagent van Maarn, de volgende informatie verstrekt. Er is vier keer sprake geweest van insluiping. Dat betekent dat de dief/dieven zo naar binnen konden gaan. Zestien keer is er sprake geweest van braak. Daarbij heeft men zich met gebruik van gereedschap (bijv. koevoet of schroevedraaier) toegang verschaft tot de woning: via achterdeur, bovenraampje, schuifpui of via het raam. Twee keer hebben de dieven gaten geboord om binnen te komen. Een keer zijn er scharnierpennen verwijderd en een keer heeft men zich door inklimming toegang tot de woning verschaft. Gelet op bovenstaande gegevens waren het allemaal dus redelijk eenvoudige, en dus snel uit te voeren, manieren om woningen binnen te komen.

Certificering van woningen: geen garantie/wel extra beveiliging De Stichting Buurtpreventie Maarn/Maarsbergen heeft zich sinds de komst van het PKVW sterk gemaakt voor dit keurmerk en het vele keren onder de aandacht van de inwoners van Maarn/Maarsbergen gebracht. Het is jammer dat kennelijk nog niet iedereen daarvan gebruik heeft gemaakt. Dieven maken hier dankbaar gebruik van. Het politiekeurmerk wordt niet meer uitgevoerd door de politie, maar door daarvoor gecertificeerde bedrijven. Bedrijven hier in de buurt kunt u vinden op www.politiekeurmerk.nl en klik op contact of bel de politie op het nummer 0900-8844. Een PKVWerkend bedrijf kan maatregelen voorstellen, uitvoeren en het PKVW toekennen. Het is bekend dat na toekenning het inbraakrisico met 95% daalt. Een certificaat is vijf jaar geldig. Binnen één jaar na afloop van de geldigheidsduur kan hercertificering nog plaatsvinden. Als de woning in de afgelopen vijf tot zes jaar niet is verbouwd en er geen nieuw advies nodig is, kost de controle en afgifte van het nieuwe certificaat maximaal 50,- (incl. btw). Let u hierbij goed op, want er zijn bedrijven die zich niet aan deze maximumprijs houden. Geeft u ook altijd duidelijk aan of het gaat om een hercertificering of niet. Voor gecertificeerde woningen geven verzekeraars meestal een korting op de premie voor de inboedelverzekering.

Verdachte situaties
Uiteraard is het heel belangrijk om alert te blijven op verdachte situaties of andere van relevante zaken die de veiligheid in uw leefomgeving raken: bel 0800-8844 of stelt u zich in verbinding met één van de bestuursleden van de Stichting Buurtpreventie:

Maarn-Noord:

- heer E. Cappetti (Tuindorpweg 26) nijn@tele2.nl
- heer C. Roeterink (Het Steenbeek 11A) cj.roeterink@12move.nl
- heer G. de Bruin (Prinseheuvellaan 12) bruingde@tiscali.nl
- mw A. Tubbing (Aardbolhof 8) a.tubbing@planet.nl

Maarn-Zuid:

- heer F. van der Plaat (Plattenberg 31) fvdplaat@wxs.nl
- heer J. Brokelman (Bergweg 11) brokelmanmaarn@filternet.nl
- heer P. Verberne (Dennenlaan 24) p.verberne@hetnet.nl

Maarsbergen:

- heer C. van der Knaap (Van Beuningenlaan 56) cvanderknaap@hetnet.nl