Gemeente Gouda


persbericht: gemeente gouda vraagt stichting marketing gouda om cultureel programma uit te voeren (29/3/2006)

Gemeente Gouda vraagt Stichting Marketing Gouda om cultureel programma uit te voeren

De Gemeente Gouda gaat de Stichting Marketing Gouda vragen haar jaarlijkse cultuurprogramma uit te voeren. Dit heeft het College van B en W op 28 maart jl. besloten. Het gaat om de jaarlijkse culturele activiteiten, waarvoor de Provincie Zuid Holland subsidie verstrekt in het kader van de regelingen Actieprogramma Cultuurbereik en Beeldende Kunst en Vormgeving. In 2006 gaat het bijvoorbeeld om projecten als Film in de Polder, Gouda bij Kunstlicht, Amazigh Festival, Koe en Kaas en projecten van de Stichting Kunstuitleen.

De gemeente Gouda voert het culturele actieprogramma momenteel nog zelf uit, maar ziet dit niet meer als haar taak. Vanuit de gedachte dat de gemeente vooral een regisserende rol heeft, wil zij zich bezig houden met het maken van het cultuurbeleid, het uitbesteden van de uitvoering daarvan en het toetsen of het beleid goed wordt uitgevoerd.

Voor het uitbesteden van het actieprogramma zal de Stichting Marketing Gouda (SMG) gevraagd worden voor de periode tot en met 2008. Daarna vindt een evaluatie plaats. De financiële middelen voor culturele evenementen en beeldende kunst en vormgeving gaan gedurende die periode in de vorm van een subsidie naar de SMG. Deze stichting zal vervolgens in overleg met de gemeente een cultureel programma opstellen. Zij geeft ook uitvoering aan de verdeling van de subsidiegelden voor de projecten die door de diverse culturele instellingen worden ingediend. Jaarlijks legt de SMG verantwoording af aan de gemeente over het gevoerde beleid en de financiële huishouding. Het extra personeel dat hiervoor nodig is, wordt vanuit de gemeente bij de SMG gedetacheerd.

De gemeente heeft voor de SMG gekozen omdat deze organisatie deskundig is op het terrein van stadspromotie en evenementen. De gemeente verwacht dat de SMG het actieprogramma op een efficiënte en kwalitatief hoge wijze kan uitvoeren. Bovendien is de SMG een onafhankelijke stichting ten opzichte van de verschillende culturele instellingen in Gouda, die aanspraak kunnen maken op de subsidiemiddelen voor het cultuurprogramma.

SMG zal voor de uitvoering van het actieprogramma onder andere samenwerken met de Stichting Kreater in Waddinxveen, die het culturele programma uitvoert in de regio Midden Holland.