Gemeente Maassluis

Project zwerfafval bij scholen Maassluis

Een aantal Maassluise basisscholen besteedt in april extra aandacht aan het onderwerp zwerfafval. Dit past binnen het streven van de gemeente om zwerfafval in de stad terug te dringen. Het project zwerfafval is opgezet door het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie in Maassluis.
Zo'n 250 leerlingen (9 groepen 7) hebben een lespakket van Nederland Schoon over dit onderwerp in de klas behandeld. Dit lespakket gaat in op wat zwerfvuil is, waarom het een probleem is en wat het eigen gedrag van de leerlingen hierin betekent. Ook wordt naar oplossingen gezocht.
Ook gaan de verschillende scholen schoonmaakacties houden, voornamelijk rondom de eigen school. De gemeente stelt de opruimmiddelen (papierprikkers, bezems, zakken en dergelijke) voor deze acties beschikbaar en ook steken medewerkers van de reinigingsdienst een handje toe. Zo leren de leerlingen ook de mensen kennen die altijd de rommel van anderen moeten opruimen. De prikkers blijven in de klas achter, zodat de leerlingen zeker tot de zomervakantie de buurt een beetje bij kunnen houden. Op woensdag 12 april treedt theatergroep Potdoossie in de Koningshof op voor alle leerlingen die meedoen aan het project zwerfafval. Het optreden vindt plaats op een afvalberg en heet "Ajasses. De basisscholen Het Spectrum, De Groene Hoek, de Kardinaal Alfrinkschool, De Westhoek (Steenen Dijck en Spechtstraat) en de locatie Haydnlaan van De Dijck doen aan het project mee.