Ned. centrum voor volkscultuur

http://www.volkscultuur.nl

NCV: mislukte 1 aprilgrap van actiegroep Circusleed

Over de oorsprong van de 1 april grap weten ze op het Nederlands Centrum voor Volkscultuur elk jaar weer alles te vertellen.

De 1 april grap is een oude voorjaarstraditie waarbij mensen gestuurd werden om iets te halen dat niet bestaat: 1 kg muggetongetjes of 1 glazen strijkijzer. De grap was dat je er alleen in trapt als je niet nadenkt.

Op 1 april heeft de actiegroep Circusleed zijn leden opgeroepen om tijdens het Nationaal Circus Festival tegen dieren in het circus te demonstreren. Maar tijdens de circusoptocht lopen helemaal geen dieren mee. Een mislukte 1 april grap?

Ineke Strouken, voorzitter van het Jaar van het Circus en deskundige op het gebied van tradities, denkt van niet. "Ik heb Circusleed al in vroeg stadium geschreven dat er geen dieren op ons festival te zien zijn. Of ze moeten willen demonstreren tegen de politiemannen te paard die vooraan in de stoet lopen. In het Jaar van het Circus willen wij alle vormen van circus samen brengen: klassiek circus, nouveau cirque en de jeugdcircussen. Tijdens de grote circusparade door de stad Utrecht zul je dan ook naast de volwassen artiesten ook heel veel jeugdartiesten zien. Dat weet de initiatiefnemer van circusleed ook. Ik heb hem gevraagd om niet te demonstreren, omdat er niets te demonstreren valt, maar ook om het feest voor de kinderen niet te bederven."

In het Jaar van het Circus willen het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen, de Club van Nederlandse Circus Vrienden en Circomundo laten zien dat circus in Nederland leeft en op verschillende manieren beleefd wordt. Het motto is: circus is kunst, erfgoed en vermaak. Juist de samenwerking tussen al die circusorganisaties is uniek.

Eén van de resultaten van het Jaar van het Circus is ook dat er richtlijnen voor de dieren in de circussen komen. De VNCO zal binnenkort met een regelgeving komen waar alle Nederlandse circussen zich aan moeten houden.

Dus een mislukte aprilgrap? Nee, volgens Ineke Strouken, want de actievoerders wisten er van en het leuke van een goede 1 april grap is dat je er niets vermoedend in moet trappen. Wij hopen dat heel veel mensen naar onze optocht komen kijken en zich op het festivalterrein laten informeren over de mogelijkheden die het circus vandaag de dag biedt.

Meer informatie: 030-2760244, ncv@volkscultuur.nl en www.jaarvanhetcircus.nl