Politie Midden- en West Brabant

Politie Midden en West Brabant tevreden over hennepactie

TILBURG, 30 maart 2006

De politie van Midden en West Brabant is tevreden over de grote regionale hennepactie die gisteren, woensdag 29 maart 2006 werd gehouden. Bij deze actie, die op enkele plaatsen tot in de avond door ging, zijn 39 hennepkwekerijen, verspreid over de gehele regio ontmanteld. Er werden 31 personen aangehouden en zijn ruim 11.000 planten aangetroffen. Ook werden twee vuurwapens, een stroomstootwapen en een lading gestolen fietsen ontdekt. Aan de actie namen 200 politiemensen deel. De politie werkte daarbij nauw samen met gemeenten, de Belastingdienst, Essent en een afvalverwerkingsbedrijf.

Ook werden diverse growshops in de regio gecontroleerd. In een growshop in Tilburg trof de politie 860 stekken aan en deze vondst was voor burgemeester Vreeman directe aanleiding om het pand te sluiten. Deze grote hennepcontrole levert niet alleen veel waardevolle informatie op voor de politie, ook partners zoals de Belastingdienst en gemeentes kunnen met de verzamelde gegevens verdere onderzoeken instellen.

Georganiseerde criminaliteit

Korpschef Frans Heeres over de actie: Ik ben tevreden over de actie. Opnieuw hebben we een duidelijk signaal afgegeven dat we als politie steeds vaker en meer hennep tegen komen en dat we dit probleem serieus aanpakken. De signalen van burgers die we krijgen worden steeds meer. Vorig jaar rolden we in onze regio 750 kwekerijen op en elk jaar stijgt dit aantal. We weten dat geweldsdelicten vaker gelieerd zijn aan hennep en ook de georganiseerde criminaliteit krijgt meer grip op de hennep. Ik zie dat de aanpak met partners werkt. Samen met anderen de schouders er onder zetten levert resultaat op. Naast de preventieve werking die van dit soort acties uit gaat, hebben we ook gisteren weer de beschikking gekregen over waardevolle informatie die ons verder zal helpen in de aanpak daarvan.

Tips

Voor de actie werd een regionale lijst van ruim 80 panden samengesteld aan de hand van onderzoek. Hierbij werd onder meer gekeken naar de tips, die bij de politie en Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) zijn binnen gekomen. Deze tips zijn gecombineerd met eigen recherche onderzoek en informatie van de deelnemende partners zoals Essent. Niet alle panden die waren ingepland werden gisteren bezocht. De oorzaak daarvan is dat op sommige locaties de inzet langer duurde en meer werk opleverde dan in eerste instantie gecalculeerd was.

Regionale acties

De actie maakt onderdeel uit van een serie regelmatig terugkerende controles. Tijdens die controles bundelt het Midden- en West Brabantse politiekorps haar krachten om meerdere probleemvelden in de samenleving aan te pakken. Daarbij kijkt de politie vooral naar delicten waar de burgers echt last van ondervinden. Juist die zaken waarover de inwoners van Midden en West Brabant regelmatig bij de politie klagen, worden aangepakt. Zo controleerde de politie de afgelopen maanden repressief rondom vuurwerk, verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook werd de actie Payday georganiseerd waarbij de politie openstaande geldboetes incasseerde. Verder stonden de zogenaamde korpsdagen in het teken van niet-handsfree bellen, (brom-) fietsverlichting en alcohol in het verkeer.

Auteur: Enny de Wit